Mainos

Agenda-sopimukseen tulossa muutoksia

EU:n puheenjohtajamaa Saksa ehdottaa Berliinin huippukokouksessa kompromissiratkaisuna, että Agenda-ratkaisun maataloustukia aletaan leikata asteittain. Kompromissiehdotuksessaan Saksa esittää myös, että maitouudistusta lykätään vuodella vuoteen 2004.

Muutokset eivät suoranaisesti avaisi maatalouspakettia, mutta tekisivät siihen tuntuvia leikkauksia. Ehdotuksesta neuvotellaan yön aikana Berliinin EU-huippukokouksessa, ja se olisi hyväksyttävä yksimielisesti. Saksan ehdotuksen mukaan tukien leikkausprosentti peltokasveille ja naudanlihalle olisi 1,5 ja 0,75 prosenttia vuosina 2000-06. Peltokasvien interventiohintaleikkaus tehtäisiin kolmessa vaiheessa eikä kahdessa kuten aiemmin suunniteltiin. Leikkaus ei koskisi tukia alle 5 000 euron.

Komissiota ja maatalousministereitä kehotetaan etsimään vielä lisäsäästöjä, jotta maatalousmenot eivät ylittäisi 40,5 miljardin euron vuosikeskiarvoa rahoituskaudella. Rakennerahastojen loppusummaksi Saksa ehdottaa 210 miljardia euroja seitsemälle vuodelle. Nettomaksajien toiveita alennuksista Saksa täyttäisi antamalla Ruotsille, Itävallalle, Saksalle ja Hollannille ylimääräisen alennuksen siitä summasta, jolla ne rahoittavat Britannian maksualennusta. Britannian alennukseen Saksa ei ehdota perustavia muutoksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.