Agenda-päätös tavoitteiden mukainen

EU-johtajat pääsivät aamulla yhteisymmärrykseen maatalous-ja aluerahoituksen uudistamiseen tähtäävästä Agenda 2000-ohjelmasta. Suomen kannalta saavutettu päätös on tavotteiden mukainen niin maatalouden kuin rakennerahastojenkin osalta. Syntyneessä paketissa hinnanalennuksia lykättiin ja tukien asteittaisesta alentamista luovuttiin.

Neuvottelut päättyivät kuudelta aamulla paikallista aikaa, kestettyään eri kokoonpanoilla 20 tuntia yhtä soittoa. Agenda-paketti käsittää EU:n rahoituksen vuosille 2000-2006, uudistetut maatalous- ja rakennetuet, sekä tuen Itä-Euroopan hakijamaille. Tarkemmat yksityiskohdat hiotaan nyt virkamiestyönä; johtajat päättivät vain suurista linjoista. Suomea edusti maraton-neuvotteluissa myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Suomi tyytyväinen

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Suomi saavutti kaikki tavoitteensa, niin maatalouden kuin rakennerahastojenkin osalta. Suomen nettomaksuasema pysyy Lipposen mukaan kohtuullisena ottaen huomioon Suomen kasvavan vaurauden; se ei nouse yli 0,15 prosentin bruttokansantuotteesta, kun esimerkiksi Saksan maksu on ollut 0,5 prosentin luokkaa.
-Voi sanoa, että tulevalla kaudella Suomen siirtyminen selkeämmin nettomaksajien joukkoon tapahtuu hyvin pehmeästi. Tässä painaa se, että meille tärkeät maatalous- ja aluetukiratkaisut tuottavat meille selvän tuloksen.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on myös pääosin tyytyväinen EU:n huippukokouksessa sovittuun Agenda-ratkaisuun. MTK tähdentää kannanotossaan, että ratkaisu ei kuitenkaan tuonut viljelijöille lisätuloja ja kuluvana vuonna tehdään vielä useita päätöksiä, joilla on ratkaiseva merkitys viljelijöiden tulojen kehittymiseen. Parannusta ei saatu myöskään mm. öljykasvien ja tärkkelysperunan tukiin.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä kiittelee Agenda-ratkaisua. Kun Euroopan komissio aikoinaan teki ehdotuksensa Agenda 2000 -paketista, hallitus asetti Hemilän mukaan tavoitteensa siten, että se myös saavutetaan. Lähtökohtana siten oli, että Suomen on saatava täysi hintakompensaatio, jotta maatalouden tuotantoedellytykset Suomessa säilyvät. Nyt täysi kompensaatio on saavutettu.

Maatalouden korvaukset säilyvät

Maatalouden tuille esitetyistä leikkureista, eli degressiivisyydestä, ei lopulta tullut mitään, muun muassa Suomen vastustuksen takia. Saksa yritti tyrkyttää tukileikkuria vielä eilisiltana.
-Maatalouspakettia ei avattu tai muutettu sillä tavalla, että olisi koskettu Suomen maatalouden asemaan. Suomen saama neuvottelutulos on edelleen voimassa kompensaatioineen, Lipponen totesi.

Seuraavaksi Suomi lähtee tavoittelemaan luonnonhaitta- eli LFA-tuen kohentamista. Lipposen mukaan keskusteluissa EU:n komission kanssa on esillä sekä tuen tason nostaminen, että tuen laajentaminen koko maan kattavaksi. Nykyisin tuki peittää 85 prosenttia peltoalasta Suomessa. Lipposen mukaan molemmat tavoitteet ovat toteuttamiskelpoisia. Tämän vuoden aikana on neuvoteltava komission kanssa myös kansallisesta maataloustuesta.

Maatalouspakettiin loppumetreillä tehdyt muutokset merkitsevät kuitenkin, että EU:n maataloustukiuudistus vesittyi ja jäi selvästi aiottua vaatimattomammaksi. Lipponen ei halunnut vielä arvioida, vaikeuttavatko nämä heikennykset EU:n itälaajentumista ja tulevaa WTO-kierrosta. Asiaan palataan vuonna 2002.

Kuutostukialueet saavat ykköstukea

Rakennerahastojen alalla Suomi sai niin ikään tavoitteensa toteutettua, eli nykyinen tavoite 6-alue siirtyy kokonaisuudessaan EU:n runsaimman rakennetuen, tavoite 1:n piiriin. Mukaan tulee nyt koko Itä-Suomi, eli myös Pohjois-Savo.

Pohjois-Suomen kuutosalueet pääsivät mukaan, vaikka ne eivät täytä ykköstuen virallista ehtoa; niiden BKT on yli 75 prosenttia EU:n keskiarvosta. Pitkät välimatkat ja vaikeat ilmasto-olosuhteet katsottiin tarpeeksi pitäväksi perusteeksi suoda poikkeus Suomen ja Ruotsin pohjoisille haja-asutusalueille. Tukitaso on 1-alueella noin 130-135 euroa henkeä ja vuotta kohden, tavoite 2-alueella alle 50 euroa. Suomen EU:lta saama rakennetuki nousee seitsemän vuoden kaudella yhteensä 2,18 miljardiin euroon eli lähes 13 miljardiin markkaan.

Tuki on Lipposen mukaan tulevalla seitsemänvuotisella kaudella samalla tasolla kuin tänä vuonna. Lipponen oli erittäin huojentunut siitä, että Agenda-ratkaisu ei lykkääntynyt, jolloin se olisi helposti lipsahtanut Suomen puheenjohtajakaudella neuvoteltavaksi.
-Se on suuri helpotus, koska se riski oli olemassa, Lipponen luonnehti ratkaisun vaikutusta Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen.
(MTV3-STT)


Lue myös:

    Uusimmat