Mainos

Agenda-neuvottelut polkevat paikallaan

Neuvottelut EU:n uudistus- ja rahoituspaketti Agenda 2000:sta eivät tänään juuri edistyneet. Tarjolla on ollut kaksikin mallia, joilla maataloustukia leikattaisiin. Kumpikaan ei ole Suomen mieleen.

Neuvottelut EU:n uudistus- ja rahoituspaketti Agenda 2000:sta polkivat tänään paikallaan EU:n Berliinin huippukokouksessa. Päivän mittaan käytiin kahdenvälisiä keskusteluja Saksan ja jäsenmaiden välillä, mutta edistystä ei näyttänyt tapahtuvan. Saksa etsi yhä ratkaisua, jonka avulla maatalousratkaisun kustannukset painetaan tavoitetasolle: 40,5 miljardiin euroon vuodessa. Maatalousministerien tekemässä ratkaisussa kustannukset ovat yhteensä 6,3 miljardia euroa yli tavoitetason seitsemän vuoden budjettikaudella.

Puheenjohtaja esitteli kaksi maatalouspaketin leikkausmallia. Molemmat tarjotut vaihtoehdot ovat Suomelle epämieluisia. Ensimmäinen vaihtoehto on degressiivisyysmalli, jossa maatalouden tukia leikattaisiin asteittain, kaksi prosenttia vuodessa maidon ja viljan osalta, prosentin verran naudanlihan osalta. Tällä vaihtoehdolla säästyisi 6,8 miljardia euroa vuosina 2000-2006. Jos otettaisiin käyttöön 5000 euron kynnys tilaa kohti, mitä leikkaus ei koskisi, olisi säästö 6,2 miljardia.

Toinen vaihtoehto on Ranskan presidentti Jacques Chiracin esitysten mukainen. Maitouudistus lykättäisiin vuoteen 2004 sovitun 2003 sijasta. Säästö olisi 1,6 miljardia euroa. Samalla peltokasvien interventiohinnan leikkausta pienennettäisiin 15 prosenttiin sovitun 20 prosentin sijasta. Hehtaaritukea ei nostettaisi 66 euroon tonnilta (viitesadolla kerrottuna) vaan vain 63 euroon. Kesannointivelvoite määrättäisiin 10 prosentiksi koko kaudelle. Tästä syntyisi 2,5 miljardin euron säästö.

Saksa kehotti EU-johtajia valmistautumaan siihen, että kokous jatkuu vielä perjantain puolelle. Käytävillä spekuloitiin jopa vielä pitemmästä jatkoajasta, sillä kaikki EU-maat pitävät välttämättömänä, että Berliinissä päästään ratkaisuun.

Ahtisaari takaisin kotiin

Presidentti Martti Ahtisaari lähti tänään takaisin Helsinkiiin, koska kokouksen ulkopoliittinen osa on ohi. Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) oli määrä illalla jatkaa matkaa Geneveen, jossa YK:n ihmisoikeuskomission kokous alkaa huomenna. Suomen puolesta neuvottelivat myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.)

Lipponen ja Niinistö tapasivat Saksan ulkoministeri Joschka Fischerin samalla kun liittokansleri Gerhard Schröder kävi keskusteluja kaikkein ongelmallisimpien maiden kanssa. Näihin kuuluvat muiden muassa Ranska, Britannia, Espanja, Hollanti ja Ruotsi.

Ruotsin ongelma on suhteellisen suuri nettomaksuosuus, vaikka maa ei kuulu EU:n vauraimpiin. Ruotsi maksaa, mutta ei saa paljon takaisin EU:n rakenne- tai maataloustuista, koska maan vauraus on jakautunut tasaisesti ilman pahempia kehitysalueita, ja koska Ruotsin maataloussektori on pieni. Ruotsi on vaatinut jäsenmaksuunsa leikkauksia.
( MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.