Mainos

Afrikkalaistutkimus: Halpa lääke vähentäisi lasten aidskuolemia

Halpa antibiootti vähentää hiv-positiivisten lasten kuolemia tutkimuksen mukaan jopa kolmanneksella. Lääkärit ovat perinteisesti vastustaneet antibioottien pitkäaikaista käyttöä hiv-potilailla.

Yleinen ja halpa antibiootti voisi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää huomattavasti hiv-positiivisten ja aidsia sairastavien lasten kuolemia. Tutkimus julkaistaan huomenna ilmestyvässä lääketieteen alan Lancet-lehdessä.

Sambiassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin lasten kuolemien vähentyvän noin kolmanneksella, jos he saivat noin kymmenen dollaria (seitsemän euroa) vuodessa maksavaa antibioottia. Tutkijoiden mukaan lääkettä pitäisi antaa kaikille hiv-positiivisille.

Brittiläisten johtamassa tutkimuksessa oli mukana 534 lasta, joista puolelle annettiin antibioottia ja toiselle puolelle lumelääkettä. Seurantatarkastuksessa ilmeni, että 28 prosenttia lääkettä saaneista lapsista oli kuollut, kun taas vertailuryhmässä 42 prosenttia lapsista oli kuollut aidsiin.

Tulokset olivat niin hälyttäviä, että tutkimus päätettiin keskeyttää eettisistä syistä, ja lumelääkettä saaneilla lapsilla aloitettiin antibioottihoito.

Tutkijat uskovat, että antibiootti tuhoaa keuhkokuumetta ja tuberkuloosia aiheuttavia bakteereja kehosta. Lääketieteen asiantuntijat ovat perinteisesti vastustaneet antibioottien pitkäaikaista käyttöä hiv-potilailla, koska kehon uskotaan kehittävän vastustuskyvyn lääkettä vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.