Afrikkalainen ja eurooppalainen taide kohtaavat Emmassa

Espoon modernin taiteen museo, Emma, esittelee suurnäyttelyssään afrikkalaisen taiteen vaikutusta eurooppalaisen modernismiin. Afrikan voima -näyttelyssä on 190 teosta, jotka kertovat miten taiteilijat hakivat töihinsä uutta elinvoimaa Euroopan ulkopuolelta. Samalla Emma tuo nähtäville videotaiteen kärkinimen Candice Breitzin jättimäisiä videoteoksia.

Afrikkalaiset naamiot ja veistokset liitetään monesti vain uskonnollisiin rituaaleihin. Taidemuseo Emman näyttely kumoaa käsityksen ja kertoo afrikkalaisen taideperinteen suuresta vaikutuksesta 1900-luvun alun eurooppalaiseen taiteeseen. Muun muassa monet kubismin suuntaukset ammensivat Afrikasta, kun modernismi haki uutta elinvoimaa teollistuvan Euroopan ulkopuolelta. Tilalle haluttiin jotakin muuta, kertoo Espoon modernintaiteen museon johtaja Markku Valkonen.

- Osittain sen avulla haluttiin pyyhkäistä akateemisen näköistaiteen perinne syrjään ja tuoda jotakin aivan uutta.

Suomalaistaiteilijat Akseli Gallen-Kallelasta lähtien ovat hakeneet innoitusta Afrikasta. Samoin Wäinö Aaltosen veistosten muodoissa on kubistista muotokieltä. Monen nykytaitelijankin töissä Afrikka vaikutteet näkyvät, kuten Tapani Mikkosen maalauksissa. Kuvanveistäjä Pertti Kukkonen on käynyt Länsi-Afrikassa toistakymmentä kertaa.

- Afrikka jyrää aika hyvin sillä elämänvoimallaan ja visuaalisella vaikutuksellaan, joka on ympärillä koko ajan. Se tulee uniin ja elämään mukaan ja pikkuhiljaa tihkuu siten omiin teoksiin.

Emmassa on nähtävillä myös videotaiteen kuuminta uutta: Candice Breitzinjättimäiset teokset, joissa taiteilija tutkii globaalin popkulttuurin vaikkapa Madonnan ja Michael Jacksonin vaikutusta fanien identiteettiin.

- Yhä enemmän kokemuksestamme heijastuu ja välittyy suhteemme populaarikulttuuriin, jonka kuvat, arvot ja käytännöt toistuvat yhä uudelleen televisiossa ja valtavirran musiikissa. Yritän saada kiinni noista kliseistä liioittelemalla ja suurentamalla niitä sillä tavoin, että ne eivät tunnu enää luonnollisilta, kertoo videotaiteilija Candice Breitz.

(MTV3)

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 23.2.2010)

Lue myös:

    Uusimmat