Mainos

Afrikkaan saapunut Bush lähettää Ricen Keniaan

Bushin matkan syiksi on arveltu Yhdysvaltain sotilaallisten etujen ja öljytoimitusten takaamista sekä Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Afrikassa. Bushia on lisäksi kritisoitu siitä, että hän kiertää kaukaa kriisialueet, kuten Kenian ja Sudanin.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on aloittanut Afrikan-kiertomatkansa Kenian kriisin varjossa. Vaikka Kenia ei kuulu Bushin matkasuunnitelmiin, nousi maan poliittinen kriisi päivän tärkeimmäksi puheenaiheeksi.

Matkansa ensimmäisessä kohteessa Beninissä puhunut Bush ilmoitti lähettävänsä ulkoministeri Condoleezza Ricen maanantaina Keniaan auttamaan kriisin välityspyrkimyksiä. Presidentin mukaan Ricen tärkein viesti kriisin osapuolille on, että Yhdysvallat haluaa väkivaltaisuuksien loppuvan ja osapuolten pääsevän sopuun vallanjaosta pian.

Bush sanoi Yhdysvaltojen olevan myös valmis asettamaan pakotteita niitä vastaan, jotka yrittävät estää Kenian rauhanponnisteluja. Sovittelua johtava YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan kuvaili eilen ratkaisun kriisiin olevaan lähellä.

Beninistä presidentti jatkoi vielä samana päivänä Tansaniaan, missä hän keskusteli Kenian kriisistä Afrikan unionin puheenjohtajan presidentti Jakaya Kikweten kanssa.

Matkan motiivit herättäneet arvostelua

Bush vierailee matkansa aikana Beninin ja Tansanian lisäksi Ruandassa, Ghanassa ja Liberiassa. Viisikko kuuluu niihin Afrikan maihin, joiden hallintoja presidentti on nimittänyt uusien demokraattisten afrikkalaisjohtajien sukupolveksi.

Matkallaan Bush on kertonut haluavansa korostaa Yhdysvaltain pyrkimystä luoda Afrikan nuoriin demokratioihin uudenlaisia suhteita, jotka perustuisivat enemmän kauppaan ja investointeihin kuin vain avustusten jakamiseen.

Arvostelijoiden mielestä Bushin Afrikan-matka on kuitenkin vain presidentin viimeinen yritys esitellä parjatun ulkopolitiikkansa menestystarinoita. Matkan syiksi on arveltu myös Yhdysvaltain sotilaallisten etujen ja öljytoimitusten takaamista sekä Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Afrikassa. Bushia on lisäksi kritisoitu siitä, että hän kiertää kaukaa kriisialueet, kuten Kenian ja Sudanin.

Bush vieraili Afrikassa viimeksi vuonna 2003, ja tämänkertaisen matkan arvioidaan jäävän hänen viimeisekseen Yhdysvaltain presidenttinä. Presidentin matka kestää viikon.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.