Mainos

Afrikka perustaa oman unionin

Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU on tehnyt periaatepäätöksen Afrikan unionin muodostamisesta. Se saa oman parlamentin ja tuomioistuimen. OAU:n 36. huippukokous hyväksyi Afrikan unionin peruskirjan keskiviikon vastaisena yönä.

Afrikka avaruudesta käsin

Afrikan unionin päämaja tulee Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan. Afrikan maat aikovat ennen Afrikan unionin aloittamista parantaa taloudellista ja poliittista yhteistyötään. Myös ihmisoikeuksien toteutuminen aiotaan taata. Sopimus Afrikan unionista tulee voimaan, kun kaksi kolmasosaa OAU:n jäsenmaista on hyväksynyt lopullisesti peruskirjan.

Aloite Afrikan unionin perustamisesta tehtiin Libyan johtajan Muammar Gaddafin kotikaupungissa Sirtessä pidetyssä kokouksessa viime syksynä. Gaddafi on ehdottanut Yhdysvaltain esimerkin mukaista liitovaltiomallia, kun taas muut johtajat kannattavat Euroopan unionin kaltaista mallia.

OAU:n uudeksi johtajaksi Togon presidentti

OAU valitsi kokouksessa uudeksi puheenjohtajakseen Togon presidentin Gnassingbe Eyademan. YK on syyttänyt Eyademaa Angolan sodan kiihdyttämisestä tukemalla sissijärjestö Unitaa mm. timanttiostoilla. Hän on entinen kenraali, joka kaappasi vallan verisessä sotilasvallankaappauksessa yli 30 vuotta sitten.

Euroopan unioni on asettanut läntisessä Afrikassa sijaitsevalle pienelle Togolle pakotteita maassa tapahtuneiden ihmisoikeusrikkomusten ja vaalivilppien vuoksi. Eyadema seuraa tehtävässään Algerian presidenttiä Abdelaziz Bouteflikaa.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.