Mainos

Afrikka otti G8-lupaukset vastaan varovaisen toiveikkaasti

Avunsaajamaissa ollaan huolissaan siitä, meneekö apu todella perille laajan korruption vuoksi.

G8-kokouksen lupaukset kehitysavun kaksinkertaistamisesta ja pyrkimyksistä maataloustukien lakkauttamiseen on otettu vastaanottajapäässä eli Afrikassa vastaan varovaisen positiivisesti – tosin kritiikin saattelemina.

-Aikomukset ja toteutukset eivät ole sama asia, tiivisti Kenian talousministeri David Mwiraria monien epäilykset. G8-maiden lupauksia pidettiin kyllä tervetulleina, mutta samalla kovin epämääräisinä. Etenkin kun tukiaisten lakkauttamisten aikataulusta ei ole mitään varmaa tietoa.

-Ihmiset ovat huutaneet, mutta G8 on kuiskannut. Lupaus edistyksestä vuoteen 2010 mennessä on kuin odotettaisiin tsunamin pelastustoimien alkamista viisi vuotta, kritisoi kansalaisjärjestöaktiivi Kumi Naidoo.

Kaikki eivät myöskään olleet varmoja siitä, osaavatko Afrikan maat käyttää lisäapunsa oikein.

-Avun määrä ei ole niinkään tärkeää vaan se, mihin se menee – ihmisten ruokkimiseen vai virkamiesten taskuihin, pohti eteläafrikkalainen politiikan asiantuntija Moletsi Mbeki.

-Saamme kuulla miljardeista siellä, miljardeista täällä, mutta kansanjoukoissa nuo miljardit eivät näy. Tämä ei muuta mitään, elleivät kansat saa tietää, minne raha oikein menee, pohti nigerialainen Williams Sassou.

G8-maat lupasivat tuplata Afrikan kehitysavun vuoteen 2010 mennessä lisäämällä apua vuosittain 50 miljardilla dollarilla eli noin 42 miljardilla eurolla. Blairin mukaan sovittuun apupakettiin kuuluu rahallisen avun lisäksi myös signaali uudelle kauppasopimukselle, köyhimpien maiden velkojen mitätöiminen ja aids-lääkkeiden maailmanlaajuinen saatavuus.

G8-ryhmä lupasi myös 3 miljardin dollarin edestä apua palestiinalaishallinnolle lähivuosina.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.