Mainos

Afrikka kaipaa humanitaarista apua

Vaikka länsimaat ovat heränneet Nigerin hätään, on Afrikassa käynnissä kahdeksan muutakin kriisiä, joihin tarvitaan rahaa kipeästi.

Länsimaat ovat viime viikkoina alkaneet lähettää apua nälänhädästä kärsivään Nigeriin. Avustusjärjestöt muistuttavat kuitenkin, että myös monet muut Afrikan maat tarvitsevat humanitaarista apua. Kansainvälisten avustusjärjestöjen pyytämästä yhteensä neljän miljardin euron avustussummasta on saatu kasaan vasta puolet.

Avustusjärjestöille Nigerin tilanne ei tullut yllätyksenä. YK varoitti maata uhkaavasta nälänhädästä jo viime vuoden marraskuussa, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

Kansainväliset avustusjärjestöt laativat vuosittain vetoomuksia humanitaarisisten kriisien avun rahoittamiseksi eri puolilla maailmaa. YK koordinoi raha-anomuksia.

- Järjestöt tekevät näitä vetoomuksia noin neljän miljardin euron edestä ja rahoittajat löytävät rahaa noin puolelle tästä. Kaksi miljardia euroa jää siis saamatta, kertoo lähetysneuvos Timo Karmakallio ulkoministeriön humanitaarisen avun yksiköstä.

Useissa Afrikan maissa vallitsee monitahoinen ja pitkittynyt kriisi ja niiden avuntarve on tällä hetkellä jopa suurempi kuin Nigerin. Pelkästään maan sisäisten ongelmien kanssa painivan Sudanin rahoitusvaje on tällä hetkellä yli miljardi euroa. Afrikassa on sen lisäksi kahdeksan muuta kriisiä, joihin rahaa tarvitaan kipeästi ja pyydetystä rahoituksesta on saatu vain noin puolet.

- Tällä hetkellä ruokavajaus Afrikassa on hyvin laajaa, esimerkiksi Afrikan sarven alueella, Länsi-Afrikassa ja myös Etelä-Afrikassa, sanoo Kirkon ulkomaanavun varatoiminnanjohtaja Leo Siliämaa.

Avunanatajamaat määrittävät itse, kuinka paljon haluavat sijoittaa humanitaariseen apuun. Avustusjärjestöt tarjoavat palveluitaan ja valtiot päättävät mitä niistä rahoittavat. Myös kansalaisten lahjoitukset ovat merkittävä osa avustustoimintaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 10.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.