Mainos

Afrikasta yritetään kaikin keinoin Eurooppaan ennen talvea

Vain 14 kilometrin päässä, mutta monille mahdottoman kaukana. Afrikkalaissiirtolaisille Euroopan manner häämöttää Marokossa lähempänä kuin missään. Siksi kamerunilainen Patrickin tuli tänne, ja nyt hänellä on kiire pois.

– En halua kuolla nälkään ja kylmään, hän kertoo.

Marokossa oleskelevat siirtolaiset yrittävät kaikin keinoin päästä Eurooppaan ennen talven tuloa. Kylmä saapuu Marokkoonkin: talvikuukausina lämpötila voi sisämaassa laskea lähelle nollaa.

Kahden viime viikon aikana ainakin sata siirtolaista on saanut surmansa yrittäessään Gibraltarinsalmen yli. Pahin yksittäinen tapaus sattui viime viikolla, kun siirtolaisten vene upposi Välimeren aaltoihin vieden yli 50 ihmistä mukanaan.

Aidan yli Espanjaan

Toinenkin keino on. Marokossa Välimeren rannalla sijaitsee nimittäin kaksi espanjalaiskaupunkia: Melillan ja Ceudan erillisalueet ovat Espanjan maaperää, vaikka maat ovatkin kiistelleet niiden omistuksesta vuosikaudet.

Patrick kertoo olleensa mukana, kun siirtolaisjoukko yritti rynniä Melillaan viime kuussa. Mutta raja-aita on korkea ja päällystetty piikkilangalla. Monen siirtolaisen yritys on vuosien varrella päättynyt myös rajavartijoiden luoteihin.

– Kävelimme kymmeniä kilometrejä kelvottomissa kengissä ja vaatteissa ja minkä takia: ei minkään, Patrick huokaa.

Marokon turvallisuusjoukot ottivat siirtolaiset kiinni ja kuljettivat heidät Algerian rajalle. Nyt Patrick suunnittelee seuraavaa siirtoaan Oujdan kaupungissa lähellä rajaa.

– Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. En halua nääntyä nälkään ja kylmään niin, etten ole edes yrittänyt, Patrick sanoo.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Marokon viranomaisten otteet siirtolaisia kohtaan ovat koventuneet tänä vuonna. Turvallisuuslähteet kertovat, että maasta karkotettiin touko-marraskuussa 10 000 siirtolaista. Järjestöjen mukaan joukossa oli raskaana olevia naisia ja pieniä lapsia.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö on huolissaan siirtolaisten tilanteesta Marokossa. Järjestön mukaan tapaukset, joissa siirtolaisen vammat ovat johtuneet väkivallasta, ovat kaksinkertaistuneet keväästä lähtien.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.