Saksassa pelattavaan vuoden 2006 jalkapallon MM-lopputurnaukseen ei ole yhtä tietä. Eri maanosien joukkueet hakevat jatkopaikkaa hyvin erilaisten ja osin monisäikeisten karsintajärjestelmien kautta. Yksinkertaisen ja samalla ehkä armottomin järjestelmä on Afrikassa, jossa lopputurnaukseen pääsevät vain viiden alkulohkon voittajat.
Afrikan alkulohkoista etukäteen kovimmalta näyttää lohko 3, jossa olympiavoittaja Kamerun kohtaa Egyptin ja Norsunluurannikon. Ykköslohkossa suosikki on vuoden 2002 MM-lopputurnauksessa välieriin yltänyt Senegal. Sen kovimmat vastukset ovat Mali ja Sambia. Kakkoslohkon suosikki on Etelä-Afrikka, jolla ei pitäisi olla suuria vaikeuksia peitota Kongoa, Burkina Fasoa ja Ghanaa.
Neloslohkon selvä suosikki on Nigeria, jonka kovimmat haastajat ovat Algeria ja Zimbabwe. Viitoslohkoon tuo mielenkiintoista lisäväriä se, että lohkon suosikit Tunisia ja Marokko taistelevat jatkopaikasta. Molemmat hakevat myös vuoden 2010 jalkapallon lopputurnauksen järjestelyoikeuksia. Vuoden 2002 MM-lopputurnauksessa Afrikan värejä puolustivat Nigeria, Kamerun, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia.
2002 kisaisännillä helpot lohkot
Aasiassa pelataan kahdeksan alkulohkoa. Toiseen vaiheeseen pääsevät lohkovoittajat, jotka jaetaan kahteen neljän joukkueen jatkolohkoon. Niiden kaksi parasta pääsee MM-lopputurnaukseen. Jatkolohkojen kolmanneksi parhaat pääsevät kahden ottelun jatkokarsintaan, jonka voittaja pelaa MM-turnauspaikasta Concacaf-alueen karsinnoissa neljänneksi sijoittuneen joukkueen kanssa.
Lohkojaossa vuoden 2002 MM-lopputurnauksen isännät Japani ja Etelä-Korea pääsivät melko helppoihin lohkoihin. Japani pelaa lohkossa kolme, jossa se on suosikki Omania, Intiaa ja Singaporea vastaan. Vuoden 2002 lopputurnauksen jymy-yllättäjä Etelä-Korea kohtaa alkulohkossaan Libanonin, Vietnamin ja Malediivit.
Lohkossa 4 on tunnelmaa, kun Hong Kong ja Kiina mittelevät voimiaan. Lohkossa pelaavat myös Malesia ja Kuwait. Kiina ja Hong Kong ovat kohdanneet kansainväliselle tasolla 10 kertaa, joista Kiina on voittanut viisi ottelua ja Hong Kong vain yhden. Hong Kong palasi osaksi Kiinaa 1997, sillä on kuitenkin oma hallinto.
Yhdysvalloilla ja Meksikolla helpohko alkua
Niinsanotun Concacaf-alueen, johon kuuluvat Pohjois- ja Väli-Amerikka sekä Karibian maat, karsinta alkaa 12 lohkossa otteluparien kaksiosaisella karsinnalla. Sen voittaja pelaa lohkon kolmatta joukkuetta vastaan, poislukien kahdessa lohkossa, joissa on vain kaksi joukkuetta. Lohkovoittaja etenee toiseen vaiheeseen, jossa 12 joukkuetta jaetaan kolmeen neljän joukkueen lohkoon. Lohkojen voittajat ja kolme lohkokakkosta etenevät kolmanteen vaiheeseen. Kolmannessa vaiheessa kuusi joukkuetta pelaa lohkona ja ratkoo kolmen MM-lopputurnauspaikan kohtalon. Lohkon nelonen pelaa MM-turnauspaikasta Aasian lohkon joukkueen kanssa.
Concacaf-alueen suurista maista Yhdysvallat kohtaa ykköslohkossa voittajan otteluparista Grenada-Guyana. Meksiko puolestaan saa lohkossa 9 vastaansa voittajan otteluparista Dominica-Bahama. Jamaika testaa Haiti-Turks- ja Caicossaaret- ottelunparin voittajan. Lohkossa Caymansaaret ja Kuuba iskevät vastakkain ja voittaja kohtaa Costa Rican. Kanadalla ei pitäisi olla ongelmia voittaa Belize lohkossa kahdeksan, jossa ei ole muita joukkueita.
Oseaniassa kaksi lohkoa
Oseaniassa pelataan kaksi lohkoa, joiden kaksi parasta etenee toiseen vaiheeseen. Siihen pääsevät suoraan Australia ja Uusi-Seelanti. Toisessa vaiheessa kuusi joukkuetta pelaa turnauksen, jonka kaksi parasta pääsee kolmanteen karsintavaiheeseen. Kolmannessa vaihteessa kaksi joukkuetta pelaa kaksiosaisen karsintaottelun, jonka voittaja karsii MM-lopputurnauspaikasta Etelä-Amerikan MM-karsintalohkon viitosen kanssa.
Mutkikas karsinta alkaa kahdessa lohkossa, joista ensimmäisessä ovat ovat Tahiti, Salomonsaaret, Uusi-Kaledonia, Tonga ja Cook-saaret. Toisessa kohtaavat Fidzhi, Vanuatu, Papua-Uusi-Guinea, Samoa ja Amerikan Samoa.
Euroopa kahdeksassa lohkossa
Eurooppa on jaettu kahdeksaan lohkoon. Karsintaseula on tiukka, sillä vain lohkovoittajat ja kaksi parasta kakkosta pääsevät suoraan MM-lopputurnaukseen. Kuusi muuta lohkokakkosta pelaavat lisäksi kaksiosaiset jatkokarsintaottelut kolmesta lopputurnauspaikasta.
Vuoden 2006 jalkapallohuipennuksessa Euroopan jalkapallo-osaamista edustaa myös Saksa, joka pääsee isäntämaana itseoikeutetusti MM-kisoihin.
Vuoden 2006 MM-jalkapallon karsintalohkot:
Aasian lohkot:
Lohko 1: Iran, Qatar, Jordan, Laos.
Lohko 2: Uzbekistan, Irak, Palestiina, Taiwan.
Lohko 3: Japani, Oman, Intia, Singapore.
Lohko 4: Kiina, Kuwait, Malesia, Hongkong.
Lohko 5: Arabiemiraatit, Thaimaa, Jemen, Pohjois-Korea.
Lohko 6: Bahrain, Syyria, Kirgistan, Tadzhikistan.
Lohko 7: Etelä-Korea, Libanon, Vietnam, Malediivit.
Lohko 8: Saudi-Arabia, Indonesia, Turkmenistan, Sri Lanka.
Afrikan lohkot:
Lohko 1: Senegal, Mali, Sambia, Togo, Liberia, Kongon demokraattinen tasavalta.
Lohko 2: Etelä-Afrikka, Kongo, Burkina Faso, Ghana, Uganda, Kap Verde.
Lohko 3: Kamerun, Egypti, Norsunluurannikko, Libya, Sudan, Benin.
Lohko 4: Nigeria, Zimbabwe, Algeria, Angola, Gabon, Ruanda.
Lohko 5: Tunisia, Marokko, Kenia, Guinea, Malawi, Botswana.
Euroopan lohkot:
Lohko 1: Tshekki, Hollanti, Romania, Suomi, Makedonia, Armenia, Andorra.
Lohko 2: Turkki, Tanska, Kreikka, Ukraina, Georgia, Albania, Kazakstan.
Lohko 3: Portugali, Venäjä, Slovakia, Latvia, Viro, Liechtenstein, Luxemburg.
Lohko 4: Ranska, Irlanti, Sveitsi, Israel, Kypros, Färsaaret.
Lohko 5: Italia, Slovenia, Skotlanti, Norja, Valko-Venäjä, Moldova.
Lohko 6: Englanti, Puola, Itävalta, Wales, Pohjois-Irlanti, Azerbaidzhan.
Lohko 7: Espanja, Belgia, Serbia-Montenegro, Bosnia-Hertsegovina, Liettua, San Marino.
Lohko 8. Ruotsi, Kroatia, Bulgaria, Islanti, Unkari, Malta
Pohjois- ja Keski-Amerikan ensimmäisen karsintavaiheen otteluparit:
Lohko 1: Grenada - Guyana; voittaja kohtaa Yhdysvallat.
Lohko 2: Bermuda - Montserrat; voittaja kohtaa El Salvadorin.
Lohko 3: Haiti - Turks- ja Caicossaaret; voittaja kohtaa Jamaikan.
Lohko 4: Britannian Neitsytsaaret - St. Lucia; voittaja kohtaa Panaman.
Lohko 5: Caymansaaret - Kuuba; voittaja kohtaa Costa Rican.
Lohko 6: Aruba - Surinam; voittaja kohtaa Guatemalan.
Lohko 7: Antigua ja Barbuda - Hollannin Antillit; voittaja kohtaa Hondurasin.
Lohko 8: Kanada - Belize.
Lohko 9: Dominica - Bahama; voittaja kohtaa Meksikon.
Lohko 10: Yhdysvaltain Neitsytsaaret - St. Kitts & Nevis; voittaja kohtaa Barbadoksen.
Lohko 11: Dominikaaninen tasavalta - Anguilla; voittaja kohtaa Trinidad ja Tobagon.
Lohko 12: Nicaragua - St. Vincent ja Grenadiinit.
Oseanian lohkot:
Lohko 1: Tahiti, Salomonsaaret, Uusi-Kaledonia, Tonga, Cook-saaret.
Lohko 2: Fidzhi, Vanuatu, Papua/Uusi-Guinea, Samoa, Amerikan Samoa.
(MTV3-STT)