Mainos

Afrikan valtiot tukevat Kabilaa YK-kiistassa

Kymmenen afrikkalaisen valtion johtajat asettuivat tukemaan Kongon demokraattisen tasavallan presidenttiä Laurent Kabilaa tämän kiistassa YK:n kanssa.

Kabila on vaatinut, että YK ulottaisi Ruandan hutupakolaisten väitetyn joukkomurhan tutkimukset koskemaan myös aikaa ennen Kongon sisällissotaa. Kabila on ehdottanut, että väkivaltaisuuksia tutkittaisiin vuodesta 1993 alkaen. Asiaa tutkimaan perustettaisiin erityinen YK:n komissio.

Zimbabwen, Sambian, Namibian, Keski-Afrikan Tasavallan, Ruandan, Mosambikin, Eritrean, Ugandan, Gabonin ja Etiopian johtajat yhtyivät syytteisiin, joiden mukaan YK on käynnistänyt mustamaalauskampanjan Kongon uutta johtoa vastaan. Julkilausumassa todetaan, ettei hutupakolaisten joukkomurhaa ole tapahtunut vaan pakolaiset on palautettu kotimaahansa.

Kongon sisällissodan aikana Kabilan joukkojen tai Kabilaa tukeneiden tutsijoukkojen hallussa olevilla alueilla uskotaan surmatun tuhansia hutuheimoon kuuluvia pakolaisia. Eräiden väitteiden mukaan Kabila joutui hyväksymään hutujen joukkomurhat saadakseen tutsijoukkojen tuen taakseen.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.