Mainos

Afrikan unioni pui mantereen sotia

Afrikan unionin kokouksessa ei pääpukareita nähty, joten ratkaisuja mannerta repiville sodille oli turhaa hakea.

Afrikan unioni


Afrikan unioni on pohtinut kokouksessaan ratkaisuja mannerta repiville konflikteille ja sodille, mutta suurta edistystä ei ole saavutettu, eikä oikeastaan edes odotettu. Konflikteista kärsivien maiden johtajia kun ei kokouspöydässä nähty.

Kiperimmät konfliktit Afrikassa ovat nimittäin meneillään Liberiassa, Burundissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Sudanissa ja Somaliassa. Sudania lukuunottamatta näiden maiden johto ei osallistu lainkaan Mosambikin pääkaupungissa Maputossa järjestettyyn kolmipäiväiseen kokoukseen. Kokouksen kulkua on häirinnyt myös presidentti George W. Bushin Afrikan-kiertomatka. Sekä Nigerian että Ugandan presidentit jättivät unionin tapaamisen kesken kiirehtiäkseen arvovierastaan vastaanottamaan.

EU:n lähettiläs kritisoi

Euroopan unionin erityislähettiläs Aldo Ajello kritisoikin tänään Afrikan johtoa poliittisen tahdon puutteesta, joka haittaa rauhanprosessia. Syyttävä sormi osoitti etenkin niin kutsuttujen Suurten järvien maiden johtoa.
- Alueelta puuttuu poliittinen tahto, ja jotkut tahot yrittävät selvästi provosoida levottomuuksia henkilökohtaisten etujen saavuttamiseksi, Ajello sanoi radiohaastattelussa. Suurten järvien maita ovat muun muassa. Kongo ja Burundi.

Afrikan unionin uusi puheenjohtaja, Mosambikin presidentti Joaquim Chissano, oli torstaina patistellut kollegojaan toimimaan rauhan puolesta.
- Kansamme tarvitsevat rauhaa ja kehitystä, ei sotia ja köyhyyttä, hän moitti. Aiemmin myös Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki kritisoi Afrikan johtajien puuttuvaa tahtoa pyrkiä rauhanomaisiin ratkaisuihin.

YK kaipaa lisärahaa

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR puolestaan vetosi perjantaina kansainväliseen yhteisöön lisäavun saamiseksi seitsemään Afrikan maahan. UNHCR:n mukaan näiden maiden hätä on jäänyt lähes huomaamatta.

Etiopian, Keski-Afrikan tasavallan, Tshadin, Kongon, Kenian, Ruandan ja Ugandan hädänalaisten auttamiseen tarvittaisiin pikaisesti 14 miljoonaa dollaria (euroa). Summalla autettaisiin mm. Keski-Afrikasta Tshadiin paenneita 40000 pakolaista.

(STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja