Mainos

Afrikan sarveen puuhataan rauhaa

Etiopian pääministerin Meles Zenawin ja Eritrean presidentin Issaias Afeworkin on määrä allekirjoittaa tänään kattava rauhansopimus kaksi vuotta jatkuneen sodan päätteeksi. Rauhansopimus on pitkällisten diplomaattisten ponnistelujen tulos. Sen syntymiseen ovat vaikuttaneet muun muassa YK, EU, Yhdysvallat ja Afrikan maiden järjestö OAU. Sopimus on määrä allekirjoittaa Algeriassa, jonka presidenttiä Abdulaziz Bouteflikaa voidaan pitää sopimuksen yhtenä arkkitehtinä.

Eritrea saavutti itsenäisyyden Etiopiasta vuonna 1993, mutta pian maat ajautuivat törmäyskurssille erityisesti talous-, kauppa- ja ulkopolitiikassaan. Kiista maiden välisestä rajasta johti lopulta sotaan toukokuussa 1998. Kymmenettuhannet ihmiset menettivät sodassa henkensä ja noin 1,3 miljoonaa joutui pakenemaan kodeistaan. Sodalla oli myös tuhoisa vaikutus kummankin maan talouteen.

Viime kesäkuussa osapuolet allekirjoittivat tulitaukosopimuksen. YK lähetti alueelle rauhanturvaajiaan pitämään osapuolet loitolla toisistaan kiistellyllä raja-alueella. Rauhansopimuksessa maat sopivat rajojen määrittämisestä ja rajalinjan vedosta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.