Mainos

Afrikan maat vaativat tukea huippukokouksessaan

Afrikan unionin huippukokouksessa pyritään muotoilemaan viesti, joka osoitetaan keskiviikkona kokouksensa aloittaville G8-maiden johtajille.

Afrikan unionin AU:n huippukokous on alkanut Libyassa. Kokouksen avannut AU:n puheenjohtaja Olusegun Obasanjo kehotti rikkaita teollisuusmaita antamaan Afrikan mantereelle rahaa sympatian sijasta taistelussa köyhyyttä vastaan, kun nämä kokoontuvat huippukokoukseensa Skotlantiin myöhemmin tällä viikolla.

Kokouksen pääaiheena oli vaatimus velkojen anteeksiantamisesta sekä reilummista kaupanehdoista. Obasanjo sanoi toivovansa, että G8-maat laajentaisivat äskettäin sovitun velkojen anteeksiantamisen koskemaan muitakin kuin jo helpotuksen piiriin päässeitä 14 Afrikan maata.

-Nyt ei ole aika pitkille puheille, vaan vakavalle ja yhtenäiselle toiminnalle, hän totesi puheessaan.

Unioni pyrkii muotoilemaan kaksipäiväisessä kokouksessaan viestin, joka on osoitettu keskiviikkona alkavaan G8-kokoukseen osallistuville rikkaiden teollisuusmaiden johtajille.

-Sanoma on selvä. G8-maiden pitäisi mitätöidä kaikkien Afrikan maiden velat, Ruandan ulkoministeri Charles Murigande sanoi kokouksen aattona.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa painotti velkojen lisäksi vaatimusta investointi- ja talouspaketista, jolla rahoitettaisiin paitsi talouskehitystä myös sosiaalista kehitystä.

AU:n kokouksen asialistalla on myös Afrikan maiden edustuksen parantaminen YK:n turvallisuusneuvostossa sekä Norsunluurannikon, Darfurin ja Somalian konfliktit.

Kaikkiaan 800 miljoonasta afrikkalaisesta yli 320 miljoonaa ansaitsee päivässä vähemmän kuin yhden dollarin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Yhdeksän uutiset 04.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.