Mainos

Afrikan ja Amerikan taloussuhteita elvytetään

Afrikan ja Amerikan välisiä taloussuhteita yritetään herättää henkiin Zimbabwessa käynnistyneessä huippukokouksessa. Afrikkalaisjohtajat ovat vedonneet mustiin amerikkalaisiin, jotta nämä auttaisivat esi-isiensä kotimannerta nousemaan uuteen kukoistukseen.

Amerikkalaiset politiikan ja liike-elämän vaikuttajat saapuivat Zimbabween ihmisoikeusaktivisti Jesse Jacksonin johdolla. Vieraat toivotettiin tervetulleeksi Hararen lentokentällä perinteisin heimotanssein ja rummunpärinöin. Kokousisäntien keskeisenä pyrkimyksenä on kuitenkin karistaa Afrikan harteilta takapajulan maine ja loihtia väkeviä mielikuvia mahdollisuuksien mantereesta.

Afrikkalaisjohtajat vakuuttelivat kilvan amerikkalaisille nelipäiväisen kokouksen avajaisseremonioissa eilen, että Afrikkaan kannattaa sijoittaa. Zimbabwen presidentti Robert Mugabe julisti afrikkalaisten vankkumatonta tahtoa demokraattisten olojen vakiinnuttamiseksi.

Isäntien juhlapuheet eivät kaikuneet kuuroille korville. Esimerkiksi virvoitusjuomajätti Coca-Colan edustaja hehkutti tyytyväisyyttään Afrikan poliittisiin ja taloudellisiin uudistuksiin. Coca-Cola aikookin kaksinkertaistaa liiketoimensa Unohdetulla Mantereella seuraavien viiden vuoden aikana.

Valtaosa amerikkalaisista huippukokousedustajista on Hararessa nimenomaan afrikkalaisten juuriensa vuoksi, eivätkä isännät voineet olla vetoamatta amerikkalaisten veljiensä ja sisartensa velvollisuudentuntoon yhteisten esi-isien kotikontuja kohtaan. Jesse Jackson vastasi huutoon toteamalla, että Washingtonin on korkea aika alkaa suhtautua Afrikkaan vakavasti otettavana kauppakumppanina.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.