"Afrikan demokratioita perustettu länsimaiden miellyttämiseksi"

Yritykset demokratisoida Afrikan maita ovat lähtöisin länsimaiden painostuksesta. Paikallista kulttuuria ei ole otettu kehitysyhteistyössä riittävästi huomioon, minkä vuoksi saavutetut tulokset ovat jääneet laihoiksi. Tätä mieltä oli EU:n ministerineuvoston erityislähettiläs Aldo Ajello, joka puhui tänään alkaneessa Afrikka-konferenssissa Helsingissä.

Jotta demokratia ei olisi vain pyrkimystä kansainvälisen yhteisön miellyttämiseksi, Ajellon mukaan kehitysyhteistyössä on lähdettävä liikkeelle kunkin maan demokratiatarpeiden määrittämisestä. Demokratiaan kuuluvat yleisinä perusperiaatteina mm. yhteisesti hyväksytyt arvot hallituksen valinnasta, vallan jakautumisesta, valvonnasta ja päätöksenteon avoimuudesta. Ajellon mukaan länsimaiden tulisi keskittyä aatteiden tyrkyttämisen sijasta Afrikan maiden johtajien motivointiin näiden perusperiaatteiden toteuttamiseksi käytännössä.

Afrikassa demokratian suurimpana esteenä on Ajellon mukaan opposition tukahdutettu asema, sillä maiden johtajat tekevät päätökset keskitetysti. Ajello muistuttaa, että erimielisyyden sietäminen on olennainen osa demokraattista hallintokulttuuria. Tuettaessa Afrikan demokratioiden kehitystä ei tulisikaan kiinnittää huomiota ainoastaan vaaleihin, vaan ennen kaikkea vaalien jälkeisen politiikan valvontaan.

Konferenssi kansainvälisen yhteisön roolista Afrikan maiden konfliktien ehkäisyssä on Kansalaisten turvallisuusneuvoston (KATU) järjestämä. Kaksipäiväinen konferenssi on tarkoitettu erityisesti suomalaisille kehitysyhteistyöihmisille, jotta nämä voisivat luoda entistä toimivampia verkostoja Afrikan maiden auttamiseksi. Konferenssin avajaistilaisuuteen osallistuivat mm. presidentti Martti Ahtisaari, kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto ja kansanedustaja Sirpa Pietikäinen, joka on kansalaisjärjestö KATU:n puheenjohtaja.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat