Afganistanissa ympäristökriisi

Afghanistanin ympäristön tila on surkea. YK:n ympäristöohjelman UNEP:in tutkimusryhmän mukaan muun muassa maan metsäpinta-ala oli joillakin alueilla kokonaan hävinnyt.

YK:n tuoreen raportin mukaan Afganistanin maaperä on heikentynyt, metsät vähentyneet ja maa monin paikoin autioitunut. Syinä ovat sodankäynti, järjestäytymättömien olojen ja hallinnon puute sekä kuivuus.

- Luonnonvaroihin kohdistuva tuho sekä metsien tuhoutuminen että vesivarojen holtiton kohtelu ovat ehkä kaikkien isoimpia, kuvailee Suomen entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto, joka on johtanut YK:n ympäristöohjelma UNEP:in selvitystyötä.

Afganistania ovat tuhonneet viime vuosien pommitukset ja 70-luvun lopulta alkanut maan eri osia hallitsevien sotapäälliköiden yhteenotot sekä venäläismiehitys.

YK:n ympäristöohjelman UNEP:in tutkimusryhmän mukaan muun muassa maan metsäpinta-ala oli joillakin alueilla kokonaan hävinnyt.

- Metsäthän ovat hyvin tärkeitä paitsi puuntuotannon kannalta niin myös ylipäätään vesivarojen kannalta. Koko kasvillisuuspeitteen häviäminen joillakin alueilla on nyt ollut seurausta metsävarojen häviämisestä. Eroosio ja aavikoituminen ovat seurauksia näistä. On joitakin kyliä, jotka on jouduttu jättämään sen takia, että hiekka on vallannut kylät, kun suojaavat metsiköt on hävitetty, jatkaa Haavisto.

Tilanne vesivarojen, viemäröinnin tai jätehuollon osalta ei ollut yhtään parempi.

- Kastelujärjestelmien hajoittaminen on tietysti vienyt jotkut alueet pois maatalouden piiristä tai siirtänyt ne sitten opium-tuotantoon, jossa tarvitaan vähemmän vettä. Kastelujärjestelmien uudelleen rakentaminen on monien kylien elämän perusedellytys.

Ryhmä on käynyt Kabulissa muovi- ja kumisaapastehtaassa.

- Meille oli yllätys, että Kabulissa löytyi kohde, tämmöinen Zoran kenkätehdas, jossa lapset altistuivat kemiallisille höyryille ja myrkyille. Tätä ei tapahtunut pelkästään työaikana vaan lapset myös nukkuvat siellä lattialla. Eli he ovat 24 tuntia vaarallisten myrkkyjen vaikutuksille alttiina.

Raportti on herättänyt ensimmäisen ympäristökeskustelun Afganistanissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat