Mainos

Afganistanissa varaudutaan jo sotaan

Pakistan ilmoitti sunnuntaina lähettävänsä neuvotteluvaltuuskunnan Afganistaniin viimeisenä yrityksenä saada maata hallitseva Taleban-liike karkottamaan Osama bin Laden ja välttämään näin Yhdysvaltain mahdollinen vastaisku. Valtuuskunnan on tarkoitus matkustaa Afganistaniin maanantaina.

Taleban-liike kutsui sunnuntaina johtavat papit hätäkokoukseen keskustelemaan, kuinka Afganistanin tulisi puolustautua Yhdysvaltain mahdollisen iskun varalta. Kokouksen kutsui koolle Talebanien henkinen johtaja Mohammad Omar (kuvassa).

Taleban on toistuvasti kieltäytynyt karkottamasta Osama bin Ladenia, jota Yhdysvallat pitää New Yorkiin ja Washingtoniin tehtyjen terrori-iskujen pääepäiltynä. Bin Laden on kiistänyt, että hän olisi ollut osallisena iskuihin. Taleban-liike on uhannut hyökätä mihin tahansa naapurimaahan, joka tukee Yhdysvaltain hyökkäyksiä Afganistania vastaan.

Amerikkalaiset tukevat sotatoimia

Ulkoministerin Colin Powellin mukaan myös Yhdysvallat lähettää "lähipäivinä" valtuuskunnan Pakistaniin tarkentamaan suunnitelmia terrorismin vastaisesta yhteistyöstä. Yhdysvaltain puolustusministeri DonaldRumsfeld sanoi sunnuntaina, että Yhdysvalloilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin iskeä niihin maihin, jotka suojelevat terroristeja.

Yhdysvaltain kansan ylivoimainen enemmistö tukee mahdollisia sotilasiskuja terroristikohteisiin huolimatta mahdollisista siviiliuhreista. CBS/NYT -mielipidetiedustelussa 75 prosenttia kannatti iskuja siinäkin tapauksessa, että viattomat siviilit menettäisivät henkensä.

Kadonneiden määrä nousi New Yorkissa


New Yorkin World Trade Centerin terrori-iskun jäljiltä kadoksissa olevien ihmisten lukumäärä nousi sunnuntaina yli 5000:n. New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani sanoi sunnuntaina, että virallinen kadoksissa olevien lukumäärä on 5097. Sunnuntaina vahvistettiin 180 ihmisen kuolleen. Heistä 115 on tunnistettu. WTC-tornien raunioista ei ole löydetty ketään elossa sitten keskiviikon.

Kuulusteluja myös Ruotsissa

Yhdysvaltain poliisi on tähän mennessä pidättänyt kaksi epäiltyä terrori-iskujen johdosta. Kummatkin henkilöt pidätettiin aihetodistajina. Kaksikko kuului siihen 25 henkilön joukkoon, jotka jo aikaisemmin otettiin kiinni kuulusteluja varten.

Ruotsin suojelupoliisi Säpo on kuulustellut useita henkilöitä, jotka kuuluvat Yhdysvaltain terrori-iskuista epäillyn Osama bin Ladenin verkostoon, kertoi Aftonbladet-lehti verkkosivullaan sunnuntaina. Säpon mukaan Ruotsissa on runsaasti Osama bin Ladenin terroristiverkoston jäseniä ja kannattajia. Nämä henkilöt ovat levittäneet propagandaa ja keränneet rahaa hengenheimolaisilleen, jotka ovat valmiita terrori-iskuihin eri puolilla maailmaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.