Mainos

Afganistanissa odotetaan yhä kiisteltyjä vaalituloksia

Afganistanissa varaudutaan jo kiistanalaisten presidentinvaalien toiseen kierrokseen, vaikka virallista ilmoitusta ensimmäisen kierroksen tuloksesta ei ole vielä saatu.

Elokuussa pidetyissä presidentinvaaleissa on epäilty laajamittaista vaalivilppiä, mikä on johtanut äänten uudelleenlaskentaan. Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan istuvan presidentin Hamid Karzain äänisaalis on jäämässä alle 50 prosentin.

- Tällä hetkellä on hyvin odottava tilanne. Vaalitulosten piti jo tulla eilen, ja aika on koko ajan lykkääntynyt. Kysymys on kuitenkin ihan muutamista päivistä, kertoo MTV:n uutisten toimittaja Rita Strömmer pääkaupungista Kabulista.

- Itseasiassa täällä on jo valmisteltu toista vaalikierrosta ainakin turvallisuusnäkökulmasta, ja myös vaalilippuja on tilailtu etukäteen valmiiksi. Kyllä täällä siitä lähdetään, että toinen kierros olisi tulossa.

Strömmerin mukaan Kabulissa vallitsee tällä hetkellä jännittynyt tunnelma, ja virallisten vaalitulosten arvellaan aiheuttavan ainakin jonkinasteisia levottomuuksia.

- Osa viranomaispuolelta väittää, että isompaa liikehdintää ei ole vielä ollut. Se tietysti jää nähtäväksi, mitä on tulossa.

Ensimmäisen kierroksen vaalivilppiepäilyt saattavat rokottaa äänestysprosenttia, mikäli presidentinvaaleissa järjestetään toinen kierros.

- Toisaalta vaalivilppiepäilyksiin puuttuminen on ollut hyvä asia. Ihmisillä säilyy usko siihen, että näitä asioita tarkkaillaan ja se tuottaa myös tulosta. Tämä luo ihmisille uskoa tulevaisuuteen ja demokratiaan, arvelee Strömmer.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.