Mainos

Afganistanissa kiristetään naisten elämää rajoittavia sääntöjä

Afganistania johtava Taliban-liike on jälleen kiristänyt naisten elämää rajoittavia sääntöjä. Uusien asetusten mukaan naisille myönnettävien avustusten ehtoja kovennetaan. Myös naisten liikkumista ja pukeutumista koskevia sääntöjä tiukennetaan. Afgaaninaiset saavat poistua kodeistaan ainoastaan laeissa määrättyjen ehtojen täyttyessä.

Uusista säännöksistä kertovia asiakirjoja jaettiin Afganistanissa toimiville avustusjärjestöille. Uusissa laeissa vahvistetaan sääntö, jonka mukaan naiset eivät saa työskennellä millään muulla alalla kuin terveydenhuollossa. Afganistanissa toimivat ulkomaalaiset järjestöt eivät saa palkata naisia ilman viranomaisten lupaa. Myös avustamiseen on saatava viranomaisten lupa. Afgaaninaisia ei uusien lakien mukaan voi palkata johtamaan mitään organisaatiota.

Terveydenhuollossa työskentelevä afgaaninainen joutuu muistamaan lait myös ollessaan ajoneuvon kyydissä. Heillä ei ole oikeutta olla samassa ajoneuvossa ulkomaalaisten kanssa, niin ikään he eivät saa istua kuljettajan viereisellä penkillä.

Naisille suunnattua apua säännellään myös. Taliban pitää suotavana, ettei avustuksia jaeta suoraan naisille. Köyhiä naisia ja leskiä tulisi Talibanin mukaan auttaa antamalla avustukset naisten miespuolisille sukulaisille.

Afgaaninaiset saavat vierailla sairaaloissa miesten osastoilla vain, jos niissä on naisten sukulaisia. Uudet lait kieltävät kaiken ehostuksen ja korut sairaaloissa vierailevilta afgaaninaisilta. Tästä lähtien naisten on pidettävä jalassaan kenkiä, joista ei lähde ääntä. Sääntöjen mukaan naisten on käveltävä rauhallisesti ja arvokkaasti, välttäen lyömästä jalallaan maata siten, että iskusta lähtee ääntä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.