Mainos

Afganistanissa jälleen isku Nato-joukkoja vastaan

Iskuissa loukkaantui ainakin kaksi norjalaista rauhanturvaajaa. Natolla on ollut huomatavia vaikeuksia saada riittävästi sotilaita Afganistaniin.

Afganistanin luoteisosassa tapahtunut räjähdys on haavoittanut kahta norjalaista rauhanturvaajaa, kerrotaan Norjan puolustusvoimista.

Afganistanilainen poliisilähde kertoi aiemmin yhden norjalaisen ja yhden afgaanin saaneen surmansa räjähdyksessä Maimanan kaupungissa. Räjähdyksessä kuoli myös yksi suomalainen rauhanturvaaja.

Naton johtamat ISAF-joukot vahvistavat tiedon räjähdyksestä, mutta eivät uhrien määrää.

Norja ei vedä joukkojaan Afganistanista

Norja ei aio vetää joukkojaan Afganistanista tämänpäiväisen iskun jälkeen. Norjan pääministeri Jens Stoltenberg korosti maan parlamentissa, että ei ole aika keskustella rauhanturvaajien kutsumisesta kotiin.

Norjalla on 320 rauhanturvaajaa Pohjois-Afganistanissa Turkmenistanin raja-alueella. Norjalainen sotilas kuoli raketti-iskussa Kabulissa vuonna 2004.

Natolla ollut vaikeuksia saada joukkoja Afganistaniin

Sotilasliitto Natolla on ollut pitkään vaikeuksia saada tarpeeksi sotilaita rauhattomaan Afganistaniin. Moni jäsenmaa on ollut haluton lähettämään sotilaita kalliiseen ja riskialttiseen operaatioon.

Lisäsotilaat ovat tähän asti tulleet pääosin Yhdysvalloista, vaikka pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on painostanut tiiviisti muitakin maita mukaan.

Afganistanin operaatio on ollut poliittisesti kiistanalainen erityisesti Kanadassa ja Hollannissa. Kymmeniä kanadalaisia on kuollut viime vuosien iskuissa.

Hollannissa on määrä keskustella kesällä siitä, pitäisikö maan vetäytyä Afganistanista kokonaan.

Keskustelua operaation järkevyydestä on käyty aika ajoin myös esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa, koska Afganistanin tilanne ei näytä muuttuvan parempaan suuntaan.

Nato on ollut ongelmissa erityisesti eteläisessä Afganistanissa, jossa ei käytännössä ole rauhaa, jota turvata. Britannian armeija varoitti viime vuonna toimivansa alueella jo äärirajoilla.

Yhdysvallat käy Etelä-Afganistanissa Naton operaation ohella yhä omaa sotaansa Taleban-liikettä vastaan. Moneessa Nato-maassa on epäilty, että operaatiot menevät helposti sekaisin keskenään.

Suomalaiset sotilaat partioivat pohjoisessa, jossa on ollut rauhallisempaa.

 • Lue lisää suomalaisen rauhanturvaajan kuolemasta.

(MTV3-STT-NTB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.