Mainos

Afganistanissa äänestetään parlamenttivaaleissa

Yli 12 miljoonaa afganistanilaista on rekisteröitynyt äänestäjäksi historiallisissa parlamentti- ja aluevaaleissa. Edellisen kerran maassa järjestettiin parlamenttivaalit vuonna 1969.

Vaalihuoneistot ovat avautuneet Afganistanin parlamenttivaaleissa. Äänestysvilkkauden odotetaan nousevan korkeaksi, vaikka maata aiemmin hallinneet talebanit ovat uhanneet estää ihmisiä osallistumasta historiallisiin parlamentti- ja aluevaaleihin.

Afganistanilaiset valitsevat 249-paikkaisen kansalliskokouksen alahuoneen, wolesi jirgan, ja 420 edustajaa maakuntaneuvostoihin. Äänestäjiksi on rekisteröitynyt yli 12 miljoonaa ihmistä.

Äänestys alkaa kello 4.30 Suomen aikaa ja päättyy virallisesti 14.30, mutta kaikki jonoissa odottavat on luvattu päästää sisään. Alustavia tuloksia odotetaan 10. lokakuuta ja lopullisia tuloksia vasta 22. lokakuuta.

Vaaleja valvoo yli 130 000 sotilasta, poliisia ja rauhanturvaajaa. Suomalaisia operaatiossa on mukana noin 80. Kampanjointia alusta asti varjostaneissa väkivaltaisuuksissa kuoli viimeksi eilen 11 ihmistä.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai sanoi äänestämässä käydessään, että Afganistan on jättämässä taakseen "sodan, ulkomaiden sekaantumisen maan asioihin ja kurjuuden". Karzai valittiin presidentiksi viime lokakuussa.

Maassa järjestettiin edellisen kerran parlamenttivaalit vuonna 1969.

Levottomuudet jatkuvat vaalipäivänä

Afganistanin vaaleja häiritty 12 alueella, kertoivat viranomaiset muutamaa tuntia vaalihuoneistojen avaamisen jälkeen.

Ranskalaissotilas kuoli pommi-iskussa ja toinen haavoittui Afganistanin eteläosassa. Kaksi poliisia ja kolme Taleban-taistelijoiksi oletettua sai surmansa yhteenotossa maan itäosassa Khostin maakunnassa. Lisäksi haavoittui amerikkalais- ja afganistanilaissotilaita. Yhteenotto sattui jo ennen vaalihuoneistojen avaamista.

Myöhään eilen poliisi ampui Taleban-liikkeen jäseneksi epäillyn äänestyspaikan edustalla Helmandin maakunnassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.