Mainos

Afganistanin väliaikaishallitus valtaan

Afganistanin väliaikaishallitus on astunut virkaansa Kabulissa. Uusi pääministeri, pataanijohtaja Hamid Karzai vakuutti palauttavansa rauhan maahan. Väliaikaishallitus toimii maassa puoli vuotta.

Virkaanastujaisseremonioita varjosti toistaiseksi vahvistamaton tieto, jonka mukaan Yhdysvallat olisi pomittanut vahingossa saattuetta, joka kuljetti heimopäälliköitä hallitusseremonioihin Kabuliin.

Kabulilaiset jonottivat kuulemaan Hamid Karzain virkavalaa ja lupausta rauhasta. Myös YK toi tervehdyksensä.

- Valta siirtyy uudelle hallinnolle rauhanomaisesti, ei aseiden varjossa, sanoi YK:n erityislähettiläs Lakhdar Brahimi.

Naisten ääntäkin nyt ainakin yritetään kuunnella.

- Olen hyvin onnellinen koska nyt voimme opiskella, tehdä työtä ja meillä on kaikki oikeudet, sanoi afgaaninainen uudesta hallituksesta.

Hallituksen tehtävä vaikea

Karzain ja 29 muun ministerin kuuden kuukauden rupeama vaikuttaa lähes Sisyfoksen ponnistukselta. Hallitus on jo ehtinyt pohtia sotarikostuomioistuimen perustamista, mutta se ei ratkaise syviä ongelmia.

Afganistan tarvitsisi lähivuosina esimerkiksi ulkomaista apua yli 60 miljardin markan edestä maan jälleenrakentamiseksi.

Bin Laden yhä kateissa

Yhdysvaltain puolestaan epäillään tuhonneen autokolonnan, joka oli tuomassa heimopäälliköitä Kabulin seremonioihin. Ja osama bin Laden on yhä kateissa.

- Hän on ehkä kuolleena Tora Borassa, tai hän on muualla Afganistanissa. Tai ehkä hän on päässyt rajan yli Pakistaniin, totesi Yhdysvaltain komentaja Thomas Franks.

Yhdysvallat aikookin ottaa käyttöön Tora Borassa pommin, joka ei tuhoa tunneliverkostoja, mutta jonka paine ja kuumuus tuhoavat ihmiset tunneleissa.

Karzai lupaa tuoda rauhan

Karzai vakuutti virkaanastujaispuheessaan täyttävänsä lupauksensa ja tuovansa sodan runtelemaan Afganistaniin vihdoin rauhan.

Karzain mukaan hallitus aikoo kunnioittaa maassa vallitsevia islamilaisia oikeuksia. Hän korosti, että myös naisille on annettava heille kuuluvat oikeudet. Lisäksi Karzai lupasi, että tuhoutunut koululaitos rakennetaan uudelleen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.