Mainos

Afganistanin uusi perhelaki huolettaa länsimaita

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on torjunut länsimaiden maan uuteen perhelakiin kohdistuvan kritiikin.

Hän on kuitenkin määrännyt kohua herättäneen lain uuteen tarkasteluun. Maan shiavähemmistöä koskevan perhelain on epäilty käytännössä sallivan aviovaimon raiskauksen.

Presidentti Karzai syyttää lakia kritisoivia länsimaita lain väärästä tulkinnasta.

Karzai on saanut osakseen ankaraa kritiikkiä liittolaisiltaan Yhdysvalloilta, Kanadalta ja Ranskalta. Presidentti ehti jo allekirjoittaa lain, jonka mukaan shiia-musliminainen ei voisi kieltäytyä seksistä aviomiehensä kanssa eikä poistua kotoa ilman puolisonsa lupaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kritisoinut lakia ja sanonut sen olevan yksi keskeisistä puheenaiheista Naton 60-vuotisjuhlakokouksessa Strasbourgissa.

-Minusta tämä laki on kammottava, Obama sanoi lisäten, että hänen virkamiehensä ovat vieneet viestin perille myös Afganistaninen hallitukselle.

Aiemmin Karzai kertoi toimittajille, että huoli oli herännyt virheellisen käännöksen tai virheellisen tulkinnan takia.

-Länsimaisissa tiedotusvälineissä mainitut asia eivät ole laissamme.

Presidentti Karzai kuitenkin määräsi lain vielä kerran tarkastettavaksi.

-Oikeusministeri tutkii lain kokonaisuudessa. Sen jokaisen kohdan oikein oikein huolellisesti, presidentti painotti puhuessaan lehdistölle.

Hänen mukaansa laki lähetetään tarvittaessa takaisin parlamenttiin ja myös uskonnollisien johtajien kanssa keskustellaan tarvittaessa. Presidentin mukaan sellaiset lain kohdat, jotka ovat vastoin voimassa olevaa perustuslakia, korjataan. Taliban-hallinnon jälkeinen perustuslaki varjelee sukupuolten välistä tasa-arvoa.

-Olemme tässä tosissamme eikä rikkomuksia pitäisi sallia, presidentti sanoi.

Shiiojen perhelaki kattaa Afganistanin shiiavähemmistön, johon kuuluu noin 15 prosenttia Afganistanin väestöstä. Alun perin laki laadittiin, koska sunnien sharia-laki eroaa hieman shiialaisesta näkemyksestä.

"Talibanin ajat palaavat mieleen"

YK:n ihmisoikeuspäällikkö Afganistanissa, Navi Pillay, vaatii afgaanihallitusta kumoamaan uuden lain, koska se muistuttaa kovasti talibaanihallinnon aikoja.

Äärikonservatiivinen talibaanihallitus oli vallassa 1996-2001, ja sen kaudella muun muassa kiellettiin tyttöjen koulun käynti ja naisten työnteko kodin ulkopuolella sekä pakotettiin naiset käyttämään burkaa, joka peittää naisen päästä varpaisiin. Naiset eivät myöskään saaneet liikkua ilman miespuolista sukulaista kodin ulkopuolella.

-Uuden perhelain säädösten mukaan shiia-naiset eivät saisi poistua kotoaan "ilman laillista syytä", huomautta Pillay. He eivät myöskään saa tehdä työtä tai opiskella ilman aviomiehen suostumusta.

Italia suunnittele protestia

Italia on suunnittelee naissotilaidensa kotiuttamista Afganistanista protestina uudelle perhelaille, kertoo Italian puolustuksen parissa työskentelevä virkamies.

Strasbourgin Nato-kokouksessa puhunut virkamies sanoi, että Afganistanissa on 2665 italialaista Nato-joukoissa. Kolmenkymmenen naisen joukon kotiuttamista harkitaan

-Päätämme asian pääsiäiseen mennessä, hän sanoi.

Kanada on vaatinut selitystä, laille ja Ranska sanoo olevansa järkyttynyt. Afganistanista on kerrottu, että lakia on jo muutettu juuri naisten liikkumista koskevasta kohdasta. Uuden version mukaan nainen voi poistua kotoaan mistä laillisesta syystä tai tarpeesta tahansa, kertovat afgaanilähteet uutistoimisto AFP:lle. Samojen lähteiden mukaan nainen saa kieltäytyä seksistä miehensä kanssa laillisista ja loogisista syistä.

Lain viimeistä virallista versiota ei ole vielä julkaistu.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.