Mainos

Afganistanin rauhanturvaajista kritiikkiä

Eduskunnassa on suhtauduttu kriittisesti hallituksen aikomuksiin lähettää noin sata rauhanturvaajaa lisää Afganistaniin turvaamaan elokuussa pidettäviä vaaleja. Lisäjoukot lähetettäisiin 4-5 kuukaudeksi Afganistanin pohjoiselle alueelle.

Monissa puheenvuoroissa katsottiin, että sotilaallinen rauhanturvaamisoperaatio on epäonnistunut ja tilanne on erittäin vaarallinen Afganistanissa. Kuitenkin vain vasemmistoliitto on ilmoittanut vastustavansa hanketta.

- Meidän täytyy rehellisesti todeta, että Afganistanissa on vakavasti epäonnistuttu. Paikallisväestö on alkanut suhtautua erittäin vihamielisesti näihin ISAF-joukkoihin, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

- Suhtaudun kriittisesti siihen, että Suomi on lähettämässä enemmän sotilaita. Sinne pitäisi lähettää siviilihenkilöstöä ja taloudellista tukea, kommentoi kansanedustaja Mikko Kuoppa (vas.).

- Perustelu ei voi olla Nato-solidaarisuus tai kolmansien osapuolten toivomus, vaan oma perusteltu päätös siitä, mikä tuo eniten vakautta Afganistaniin, sanoo kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP).

Hallituksen mukaan lisäjoukoilla ei suinkaan yritetä miellyttää kolmansia osapuolia.

- Perusteluna tässä ei missään nimessä ole Nato tai mielistely Yhdysvaltain suuntaan. Me menemme sinne, koska uskomme ihmisoikeuksiin. Me menemme sinne, koska me haluamme edistää demokratiaa, toteaa puolestaan ulkoministeri Alexander Stubb (kok).

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.