Mainos

Rauhanturvaajat välttivät jouluähkyn Afganistanissa

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen sairaanhoitajalla luutnantti Jannella on ollut jouluna Afganistanissa arjesta poikkeavat huolenaiheet.

- Työskentelen täällä suomalaisen kriisinhallintajoukon omana sairaanhoitajana ja pyrin pitämään meidän joukkoa toimintakykyisenä ja varmistamaan, että joulustakin selvitään ilman ähkyä, mies kertoo.

Ilmeisesti vaikeasta tehtävästä on selvitty, sillä kaikki suomalaisrauhanturvaajat ovat kuulemma kunnossa, vaikka joulupöytä notkuikin tukevasta suomalaista jouluruuasta.

- Joidenkin osalta vähän on tiukkaa tehnyt, mutta kyllä nyt näyttävät miehet olevan ihan siinä kunnossa, että ei pahempia vaurioita jouluruuasta saatu, Janne naureskelee.

Pukki toi lahjoja Suomesta asti

Yleisen käytännön mukaisesti vain etunimellä julkisuudessa esiintyvä luutnantti Janne saapui Pohjois-Afganistaniin monikansalliselle leirille lähelle Mazar-i-Sharifia syyskuussa. Nyt pesti on puolivälissä.

- Yksi joulu on täällä koettava ja nyt se tuli. Se on ihan kokemisen arvoinen, mutta kyllä se kaipuu Suomen jouluunkin oli tietysti kova eilen.

Rauhanturvaajien aattoaamu ja -päivä kuluivat leirissä vielä töiden touhussa.

- Joulurauhan julistuksen me katsoimme ja sitten rupesimme hiljentymään joulusaunoihin ja rauhoittumaan joulunajan tunnelmaan, miettimään niitä omaisia kotona, jotka viettävät joulua siellä. Sen jälkeen totta kai ruokailtiin hyvin ja sitten odoteltiinkin sitä illan tärkeintä eli joulupukin saapumista. Hänkin pääsi onneksi tulemaan tänne meidän iloksemme, Janne kertoo.

Ilmeisesti suomalaisrauhanturvaajat olivat olleet kilttejä, sillä lahjoja riitti jokaiselle.

- Meitä kaikkia rauhanturvaajia muistettiin oikein avokätisesti.

Joulupäivää rauhanturvaajat ovat viettäneet käymällä joulukirkossa ja syömällä joulupuuroa.

Perhettä on ikävä

ISAF-operaatio loppuu tämän vuoden lopussa, minkä seurauksena myös suomalaisten rauhanturvaajien määrä Afganistanissa vähenee. Luutnantti Jannen mukaan tämä ei ole vaikuttanut tunnelmaan.

- Ei se suoranaisesti meillä ole näkynyt. Käsittääkseni Suomi oli kääntänyt suunnan jo tulevaan Resolute Support Mission -operaatioon, kun me syyskuussa tänne tulimme,  niin ei tässä meidän aikana kovin moni joudu täältä lähtemään. Meillä joukko pysyy yhtenäisenä, ja saamme samojen  palvelutovereiden kanssa tässä viettää joulua ja kotiutua yhdessä, Janne kuvailee.

Monikansallisella Camp Marmal -leirillä joulunvietossa on omat kansainväliset vivahteensa.

- Saksa on iso valtio tässä leirin alueella, ja saksalaiset järjestävät paljon jouluohjelmaa. Täällä on ollut saksalainen joulutori, toki vähän pienemmässä mallissa kuin heillä siellä omassa kotimaassaan on, mutta kuitenkin. Sitten on ollut Lucia-juhlia ja muita vastaavia tapahtumia joinakin iltoina.

Vaikka joulu on Jannen mukaan ollut leirillä mukava, on läsnä tietynlainen haikeus.

- Totta kai perhettä kaipaa paljon, se on ihan selvä. Heitä on ollut tässä kova ikävä kaikilla, ketkä täällä ovat. Mutta tämä joukko, joka täällä on, on omanlainen perhe tällä hetkellä. Jokainen kuitenkin on vähän samanlaisessa tilanteessa täällä, että ne tärkeimmät ja rakkaimmat ovat jossain muualla kuin täällä. Muiden kanssa pystyy sitten jakamaan keskustelua ja ajatuksia, Janne kertoo.

Pitkää joululomaa rauhanturvaajat eivät kuitenkaan vietä.

- Eihän tämä joulu kovin pitkään tässä kestä. Huomenna arki koittaa täällä ja lähdetään normaaleihin käskettyihin töihin ja toimenpiteisiin.

 


 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.