Afganistanin perustuslain hyväksyminen siirtyy

Afganistanin perustuslain hyväksyminen siirtyy ainakin kahdella kuukaudella. Maan viranomaiset kertovat, että siirron seurauksena myös maahan ensi kesäksi kaavaillut vaalit saattavat viivästyä.

Alunperin Afganistanin uusi perustuslaki piti hyväksyä lokakuussa perinteisessä heimokokouksessa, loya jirgassa. Siirron avulla viranomaiset haluavat varmistua siitä, että kansalle jää riittävästi aikaa ottaa selvää, mistä lakiprosessissa on kysymys.

Länsidiplomaatit ja avustustyöntekijät ovat arvostelleet Afganistania siitä, että prosessissa on edetty juoksujalkaa, jolloin aikaa kansalaisten mielipiteiden kysymiselle ei ole jäänyt. Kansan keskuudessa on myös alkanut ilmetä epäluuloja koko perustuslakia kohtaan.

Afganistanin kansalaisjärjestöfoorumin koordinaattorin Susanne Schmeidlin mukaan ihmisiä huolettaa se, pystyykö maan hallitus panemaan perustuslakia täytäntöön, vai jatkuuko sotapäälliköiden valta edelleen.

Perustuslaissa määritellään mm. Afganistanin poliittinen järjestelmä, islaminuskon rooli valtiossa sekä keskusvallan ja aluehallintojen suhteet.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat