Mainos

Afganistanin oopiumikauppa rehottaa yhä villinä

YK:n tutkimuksien mukaan vain kuudessa Afganistanin 34:stä maakunnasta ei kasvateta oopiumia.

Afganistanin oopiumintuotanto kasvaa tänä vuonna liki puolella, varoittaa YK:n huume- ja rikostoimisto (Unodoc). Oopiumia arvellaan tänä vuonna tuotettavan maassa ennätykselliset 6100 tonnia.

- Nämä ovat hälyttäviä lukuja. Afganistan on jäänyt koukkuun omiin huumeisiinsa. On erittäin turhauttavaa, ettei oopiumin kasvatusta Afganistanissa ole saatu kuriin, Unodocin johtaja Antonio Maria Costa jyrisi esitellessään järjestön raporttia Afganistanin presidentille Hamid Karzaille Kabulissa.

- Afgaanioopiumi rahoittaa Aasian levottomuuksia ja kansainvälistä mafiaa sekä aiheuttaa satoja tuhansia yliannoksista johtuvia kuolemia vuosittain, Costa jatkoi.

Costa neuvoo Afganistania heti ryhtymään tiukkoihin toimiin huumekauppiaita ja rikkaita oopiuminkasvattajia vastaan muun muassa takavarikoimalla heidän varansa. Lisäksi huumeista luopuvat maanviljelijät tulisi palkita kunnon kehitysapupotilla ja Afganistanin yleinen elintaso saada nousuun.

YK:n tutkimuksien mukaan vain kuudessa Afganistanin 34:stä maakunnasta ei kasvateta oopiumia. Pahinta aluetta on maan eteläosa.

Valtaosa Afganistanin oopiumista päätyy Aasian ja Euroopan huumemarkkinoille, missä se jalostetaan heroiiniksi. Yhtä heroiinikiloa varten tarvitaan noin kymmenen kiloa oopiumia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.