Mainos

Afganistanin Nato-joukot aloittivat suuroperaation

Helmandin maakunnassa alkaneeseen yhteisoperaatioon osallistuu enimmillään 4500 kansainvälisten joukkojen sotilasta. Heidän tukenaan on 1000 afgaanisotilasta.

Sotilasliitto Naton johtamat Isaf-joukot aloittivat tiistaina suuroperaation Afganistanin eteläosan rauhoittamiseksi. Yhden Isaf-joukkojen sotilaan kerrottiin saaneen heti operaation alkajaisiksi surmansa taisteluissa..

Aikaisin aamulla Helmandin maakunnassa alkaneeseen operaatio Akillekseen osallistuu Naton edustajan mukaan enimmillään 4500 kansainvälisten joukkojen sotilasta. Heidän tukenaan on 1000 afgaanisotilasta.

Eteläisen Afganistanin Isaf-joukot koostuvat pääsoin briteistä, amerikkalaisista, kanadalaisista ja hollantilaisista.

Naton mukaan kyseessä on toistaiseksi suurin kansainvälisten ja afgaanijoukkojen yhteinen operaatio. Sille ei ole määritetty takarajaa.

Operaatiolla halutaan Isaf-johdon mukaan parantaa Afganistanin hallituksen otetta alueista, joilta käsin Taleban-taistelijat ja huumeiden tuottajat toimivat. Helmandin maakunta on Afganistanin suurin oopiumin tuotantoalue.

Tarkoituksena on luoda edellytykset alueen jälleenrakennukselle ja muun muassa tärkeän Kajakin padon korjaamiselle.

Afganistanin hallitus puolestaan haluaa operaation myötä palauttaa kylänvanhimmille heille perinteisesti kuuluneen vallan, jonka talebanit ovat kaapanneet itselleen.

Siviilien surmat varjostavat

Akilles-operaation alkua varjostivat lukuisten siviileiden surmat, jotka ovat lisänneet ulkomaisten joukkojen vastustusta. Jalalabadissa sadat ihmiset odottivat tiistaina mieltää erityisesti amerikkalaisia joukkoja vastaan ja vaativat tutkimuksia välikohtauksista.

Afganistanissa on muutaman viime päivän aikana kuollut lähes 20 siviiliä ulkomaisten joukkojen tulituksessa. Lisäksi useita kymmeniä on haavoittunut.

Italialainen La Repubblica-lehti kertoi tänään, ettei se ole sunnuntain jälkeen saanut yhteyttä Afganistanissa olevaan toimittajaansa. Toimittaja oli Kandaharin lähellä, kun häneen viimeksi oltiin yhteydessä.

Aiemmin tänään Taleban-liike kertoi siepanneensa brittiläisen toimittajan ja kaksi afganistanilaista Helmandin maakunnassa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.