Mainos

Afganistanin murhattu varapresidentti haudattiin

Afganistanin eilen murhattu varapresidentti Haji Abdul Qadir on haudattu. Maan presidentti Hamid Karzai on käynnistänyt murhaa koskevat tutkimukset.

Tuhannet afganistanilaiset kerääntyivät tänään Kabulin keskustaan seuraamaan salamurhatun varapresidentin ja työministerin Haji Abdul Qadirin hautajaisia.

Tiukasti vartioituun seremoniaan osallistuivat muiden muassa Afganistanin presidentti Hamid Karzai ja entinen johtaja Burhanuddin Rabbani. Kansainväliset rauhanturvaajat sekä afganistanilaiset sotilaat ja poliisit pitivät huolta turvallisuudesta, kun Qadirin ruumisarkku kuljettiin Kabulin päämoskeijaan Eid Gahiin. Qadir haudattiin maan itäosassa sijaitsevaan Jalalabadiin, joka oli hänen merkittävin kannatusalueensa.

Ensi tiistai on julistettu kansalliseksi surupäiväksi.

Murhan tutkimukset käyntiin

Karzai on nimittänyt toisen varapresidenttinsä Karim Khalilin johtamaan viisijäsenistä tutkimusryhmää Qadirin salamurhan selvittämiseksi. Qadir ammuttiin eilen keskellä päivää Kabulin keskustassa. Kaksi miestä avasi tulen, kun Qadir oli lähdössä ministeriörakennuksesta. Poliisi ilmoitti pidättäneensä kymmenen vartijaa epäiltynä tehtäviensä laiminlyömisestä.

Qadirin kuolemaa pidetään vakavana takaiskuna Karzain pyrkimyksille saada aikaiseksi vahva hallitus, joka pystyisi vakauttamaan sotien runtelemaa maata 18 kuukauden kuluttua pidettäviin vaaleihin mennessä. Qadirin kuoleman pelätään etäännyttävän erityisesti pataaneja tadzhikkienemmistöisestä hallituksesta.

Qadirilla oli lukuisia vihamiehiä, ja epäilyt kohdistuvat vallasta syöstyjen talebanien lisäksi huumehallitsijoihin, jotka pyörittävät oopiumikauppaa Afganistanin itäosassa. Pataaniheimoa dustanut Qadir kuului Talebania vastustaneeseen Pohjoiseen liittoon.

Jo toinen salamurha

Pataani ja Pohjoiseen liittoon kuulunut Qadir oli myös Afganistanin hallituksen kaupunkien kehitysasioista vastaava ministeri. Hän aloitti työt aloitti työt varapresidenttinä ja ministerinä viime kuussa. Qadirin lisäksi presidentti Karzailla on kaksi muuta varapresidenttiä.

Qadirin salamurha oli jo toinen vuoden aikana: helmikuussa maan matkailuministeri surmattiin epäselvissä olosuhteissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on esittänyt surunvalittelunsa varapresidentin murhan vuoksi. Bush on myös tarjonnut Yhdysvaltojen apua salamurhan selvittämisessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.