Mainos

Afganistanin maanjäristyksessä jopa tuhansia uhreja

Afganistanissa maanjäristyksessä pelätään jopa tuhansien ihmisten saaneen surmansa.

Afganistan

Mahdollisesti jopa tuhansia ihmisiä on saanut surmansa voimakkaissa maanjäristyksissä Afganistanissa. YK:n edustaja kertoi tänään, että paikalliset arviot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat 1500:sta 4800:aan.

Afganistanin väliaikaishallinnon edustajat arvelivat aiemmin tänään, että kuolleita olisi noin 1800 ja loukkaantuneita tuhansia. Lisäksi noin 10 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi järistysten jäljiltä, kertoi Afganistanin puolustusministeriön tiedottaja Mira Jan.

Väliaikaishallinnon johtaja Hamid Karzai päätti lykätä huomiseksi kaavailtua Turkin-matkaansa järistyksen vuoksi. Nahrinin kaupunki Baglanin maakunnassa on tuhoutunut täysin järistyksissä, jotka vavisuttivat aluetta myöhään eilen ja toistamiseen tänä aamuna. Järistysten voimakkuudet olivat 5-6 richterin asteikolla. Järistyksen keskus sijaitsee vuoristoisella seudulla noin 120 kilometriä pääkaupungista Kabulista pohjoiseen Baghlanin maakunnassa.

Maanjäristys tuntui myös Kabulissa, kerrottiin suomalaisista rauhanturvajoukoista STT:lle. YK:n tiedottaja Rebecca Richards sanoi, että järistysalueelle on ryhdytty toimittamaan hätäapua, mm. huopia ja telttoja.

Kansainvälisille Isaf-rauhanturvajoukoille ei vielä ole tullut virallista avunpyyntöä, kertoi suomalaisosaston komentaja everstiluutnantti Mauri Koskela iltapäivällä. Saksalaisjohtoinen prikaati on kuitenkin nostanut valmiuttaan siltä varalta, että apua pyydetään. Saksalaisista, ranskalaisista ja briteistä koostuvan prikaatin alaisuuteen kuuluu huoltoyksiköitä. Pyyntö saattaa sisältää Koskelan arvion mukaan mm. helikoptereita, raivaustraktoreita ja henkilöstöä.

Suomalaisilla on käytössään vain henkilöautoja, eivätkä he osallistuisi tehtävään. Pyynnön toteuttaminen vaatii väliaikaishallinnolta erillisen luvan, koska maanjäristysalue on rauhanturvajoukkojen toiminta-alueen ulkopuolella. Isaf-joukot lähettivät helmikuussa osaston YK:n avuksi pelastamaan Salangin solassa lumivyöryn alle jääneitä.

Punainen Risti avustamassa järistysalueella

Punainen Risti on aloittanut avustustoimet Afganistanin maanjäristysalueella. Järjestö on lähettänyt arviointiryhmän paikalle selvittämään avun tarvetta, ja lähimmässä kaupungissa Pul-i-Khumrissa sijaitseva Punaisen Ristin terveysasema on hälytysvalmiudessa.

Maanjäristysalueella on valmiina telttoja, astioita ja muita avustustarvikkeita, Suomen Punaisesta Rististä kerrottiin. SPR:n mukaan Afganistanissa on jo vuosia koulutettu Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia katastrofiapuun. SPR rahoittaa vapaaehtoisten koulutusta ja varastojen hankintaa 500 000 eurolla tänä vuonna. Varat on saatu ulkoministeriöltä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.