Afganistanin maanjäristyksen uhriluku kasvaa – Suomen Punainen Risti: "Apua ollaan valmiita lähettämään, jos pyyntö tulee "

Maanjäristyksessä kuolleita Afganistanissa yli 2 000 – SPR varautuu avustustehtäviin 3:54
Katso videolta koko haastattelu

Suomen Punainen Risti (SPR) ei ole toistaiseksi saanut hätäapupyyntöä Afganistanista. Suomesta ollaan kuitenkin valmiita lähettämään maahan apua, jos hätäapuvetoomus tulee. 

SPR:n kansainvälisen avun johtajan Tiina Saarikosken mukaan SPR odottaa parhaillaan lisätietoja alueelta. Afganistanissa eilen tapahtuneen maanjäristyksen kuolonuhreja on jo yli 2000 ja loukkaantuneita yli 9000. Uhriluku voi nousta edelleen, sillä ihmisiä on loukussa romahtaneiden talojen raunioissa. 

Siellä paikallinen Punainen puolikuu ja Kansainvälinen Punaisen ristin liitto tekevät arviota tilanteesta. Jos maahan tarvitaan lisäapua, niin meidän on mahdollista tukea muun muassa materiaalilla tai henkilöstöllä, Saarikoski kertoo.

Materiaaliapu merkitsisi käytännössä esimerkiksi telttoja, huopia ja esimerkiksi keittiötarvikkeita. 

Meiltä löytyy varastosta ihan akuuttihätään tarvittavaa materiaalia, jota voidaan lähettää, Saarikoski kertoo. 

Toistaiseksi Suomi ei ole saanut Afganistanista hätäapuvetoomusta. 

Henkilöstön osalta apu voisi olla esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökuntaa. Suomesta voitaisiin lähettää myös logistiikkaosaamista. Tästä on hyötyä etenkin, jos materiaaliapua toimitetaan Afganistaniin maan ulkopuolelta. 

Logistiikka-apu on sellaista, mitä hyvin usein lähetetään Suomesta. Meillä on hyvä logistiikkaosaaminen. Sen avulla lähetetty apu saadaan hyvin varastoitua ja toimitettua alueille, joilla suurin tarve on, Saarikoski kertoo. 

Talebanin valtakaudella Afganistanin tilanne on huonontunut jatkuvasti

Taleban on hallinnut Afganistania reilut kaksi vuotta. Sinä aikana kansainvälisen avun määrä on vähentynyt merkittävästi ja avun toimittaminen perille on entistä vaikeampaa. Punaisen Puolikuun ja Punaisen Ristin kansainvälisellä liitolla on paikallisten viranomaisten lupa toimia maassa.  

Paikallisviranomaisten luvat tulla maahan täytyy olla kunnossa. 

Saarikosken mukaan Afganistanin humanitäärinen tilanne oli vaikea jo ennen maanjäristystä. Maassa on muun muassa ruokakriisi. 

Ihmiset näkevät osin nälkää. Tilanne on todella huono ja ollut jo pitkän aikaa, Saarikoski kertoo. 

Saarikosken mukaan akuuteimman hätäavun lisäksi Afganistanin terveydenhuolto on lähes täysin ulkomaisen avun varassa.  Tilannetta vaikeuttaa maanjäristyksessä loukkaantuneiden suuri määrä. 

Afganistanin terveydenhuolto oli hyvin heikossa jamassa jo entisestään. 

Afganistanissa tapahtui edellinen tuhoisa maanjäristys vain reilu vuosi sitten. Pakistanin rajan läheisyydesä tapahtuneessa maahanjäristyksessä kuoli yli tuhat ihmistä. 

Jos kansainvälinen hätäapuvetoomus tulee, SPR toimittaa todennäköisesti apua paikan päälle myös kansainvälisen katastrofirahaston kautta. Sen kautta on mahdollista lahjoittaa rahaa apua tarvitseville. 

Lue myös:

    Uusimmat