Mainos

Afganistanin kahakassa haavoittunut pelkäsi kuolevansa

Omien luodeista haavoittunut vartiomies sai elinikäiset vammat. Syyttäjän mukaan ryhmänjohtajan olisi pitänyt ilmoittaa paikallisviranomaisille, että he suorittavat ammuntaa yöllä.

Afganistanin ampumakahakassa haavoittunut suomalaisrauhanturvaaja sai niin pahat osumat luodeista, että pelkäsi kuoleman tulevan.

- Verta tuli paljon rinnasta. Ajattelin, että tosi pahasti kävi. Makasin maassa ja kysyin, kuolenko. Olin shokissa, rauhanturvaaja kertoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Omat tulittivat rauhanturvaajaa vuosi sitten Pohjois-Afganistanissa Aybakin maakunnassa. Kyseessä piti olla tavallinen tähtäinten kohdistaminen ampumaradalla, mutta toisin kävi. Hämärän saapuessa rauhanturvaaja oli vartijana. Hän kuuli outoja ääniä ja lähti tarkastamaan, kuka puhuu. Sitten pimeä laskeutui.

- Yhtäkkiä valojuovia meni kolme ohi. Hölmistyin ja lähdin varoittamaan ryhmää.

Rauhanturvaaja ei ehtinyt varoittaa, kun häneen jo osui viisi laukausta. Niistä vain kaksi pysähtyi suojavarustukseen. Omat olivat ampuneet.

"Syytetyt roiskivat aseillaan"

Mies odotti tunteja, ennen kuin hän pääsi sairaalaan. Edessä oli vielä pitkä matka Saksan kautta Suomeen, jossa hänet taas leikattiin.

- Heräsin viikon päästä teholla. Olo oli tuskallinen.

Syyttäjä Antti Simola vaatii Helsingin käräjäoikeudessa ehdollista vankeutta kolmelle rauhanturvaajalle. Ryhmänjohtaja sai syytteen palvelusrikoksesta, ja yöllisessä kahakassa ampuneille kahdelle rauhanturvaajalle lankesi syyte törkeästä vammantuottamuksesta.

Simolan mukaan tapauksessa rikottiin palvelusturvallisuutta koskevia sääntöjä. Ryhmänjohtajan olisi pitänyt ilmoittaa ammunnasta paikallisille viranomaisille.

- Jos ulkomaalainen sotilasosasto räiskii omasta mielihalustaan milloin vaan, se saattaa aiheuttaa paikallisissa tarpeetonta levottomuutta.

Syyttäjän mielestä ryhmällä ei ollut näköyhteyttä vartijaan eikä se edes tiennyt, missä tämä oli. Simola katsoi, että ryhmä ylireagoi tuntemattoman tahon laukauksiin ja osa roiski aseillaan pimeässä.

Kaikki rikokset kiistettiin

Syytetyt kiistivät oikeudessa laittomuudet.

- Ryhmän kimppuun hyökättiin täysin oikeudettomasti. Hyökkääjillä oli tarkoitus tuhota ryhmä, ja heitä ammuttiin 60 kertaa. Ei ollut muuta keinoa kuin vastata tulen suuntaan, sanoi ryhmänjohtajan asianajaja Vesa Mattila oikeudessa.

Muutkin syytetyt katsoivat, että tulen avaaminen oli välttämätöntä eikä sääntöjä rikottu. Lisäksi paikalliset viranomaiset tiesivät hyvin, että rauhanturvaajat kävivät radalla.

Haavoittunut mies ei vaadi syytetyille rangaistusta. Silti hän katsoo, ettei ryhmä ollut todellisessa hengenvaarassa hyökkäyksen aikana.

- En olisi vastannut tuleen, jos en tunnista ja näe kohdetta.

Haavoittunut vaatii kivusta ja särystä korvauksia 17 000 euroa, psyykkisestä haitasta 7000 euroa, kosmeettisesta haitasta lähes 4000 euroa ja tulojen menetyksistä 7500 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.