Mainos

Afganistanin järistys surmasi tuhansia

Afganistanin maanjäristyksessä on kuollut ainakin 3000 ihmistä, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja tänään. Lähes 60 kylää tuhoutui eilisessä järistyksessä Afganistanin pohjoisosan syrjäalueilla. Aiemmin kerrottiin jopa 5000 ihmisen saaneen surmansa järistyksessä, joka oli voimakkuudeltaan 7,1 richteriä.

Kansainvälisiä avustusryhmiä alkoi tänään saapua Faizabadiin, joka sijaitsee järistysalueen itäpuolella. Faizabadin lentokentälle pääsi kehnosta säästä huolimatta laskeutumaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustuskone.
-Meillä on nyt vahvistettuja tietoja kollegoiltamme ja muilta avustustyöntekijöiltä Takharista, että eilisessä järistyksessä kuoli 3000 ihmistä, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Chris Teirlinck Mazar-i-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa. Tiedon 5000 kuolleesta esitti Afganistanin syrjäytetyn hallituksen edustaja Abdullah Abdullah. Abdullah sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle pelkäävänsä, että kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta.

Abdullahin mukaan laaja kansainvälinen avustusoperaatio on nyt tarpeen järistyksen uhrien auttamiseksi. Loukkaantuneita on hänen mukaansa yli tuhat. Abdullah edustaa Taleban-liikkeen syrjäyttämää Afganistanin entistä hallitusta, joka on yhä YK:n tunnustama. Syrjäytetyllä hallituksella on laajat yhteydet maan sisäisiin oppositiovoimiin.

Huonot yhteydet haittaavat pelastustöitä

Avustustyöntekijät jatkoivat tänään maanjäristyksen tuhojen selvittämistä. Pelastustöitä ovat kuitenkin haitanneet huonot sääolot. Pelastustyöntekijöiden matka syrjäisimpiin kyliin saattaa kestää pari päivää. Samoilla alueilla Pohjois-Afganistanissa sattui helmikuussa maanjäristys, jossa kuoli noin 4000 ihmistä. Kansainvälisiä avustustyöntekijöitä on ollut Afganistanin pohjoisosassa siitä pitäen. Chris Teirlinck kertoi, että Takharin maakunnassa oli tuhoutunut ainakin 36 kylää ja Badakhashanin maakunnassa 21 kylää. Tuhoalue sijaitsee lähellä Tadzhikistanin rajaa.

Pahiten ovat kärsineet Shar-i-Buzurgin, Rustaqin ja Chah-abin alueet. Matka Faizabadista Shar-i-Buzurgiin hevosella tai aasilla kestää viisi päivää, kertoivat YK:n avustustyöntekijät. Alueelta ei ole teitä ulkomaailmaan.
-YK on valmistellut telttojen ja huopien lennättämistä alueelle hätäasumuksia varten, todettiin YK:n lausunnossa. Chris Teirlinck puolestaan sanoi, että pahin ongelma tällä hetkellä on lääkkeiden puute onnettomuusalueella.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.