Mainos

"Afganistanin hallitus tukee naisten oikeuksien polkijoita"

Yli sata afganistanilaisnaista syytti maansa hallitusta naisten huonoon kohteluun syyllistyneiden sotapäälliköiden tukemisesta. Afganistanin naisten vallankumouksellinen yhdistys Rawa järjesti mielenosoituksen Islamabadissa Pakistanissa.

-He eivät ole yhtään vähäisempiä rikollisia kuin Taleban kun puhutaan naisten kohtelusta, sanoi Rawan mielenosoitusta johtanut Marina Mateen.

Järjestö toimi salaa Afganistanissa Talebanin kaudella vuosina 1996-2001. Talebanit ottivat vallan kommunisteja vastustaneilta, Burhanuddin Rabbanin johtamilta mujahedin-joukoilta.

-Koska nykyinen Afganistanin hallitus koostuu pääasiassa pohjoisen liiton miehistä, jotka syyllistyivät rikoksiin naisia vastaan Rabbanin nelivuotiskaudella, niin tuomitsemme heidät, sanoi Mateen.

Pohjoinen liitto auttoi Yhdysvaltain joukkoja syrjäyttämään talebanit vallasta marraskuussa 2001. Mateen sanoi sotapäälliköiden Abdul Rashid Dostumin, Atta Mohammadin, Ismail Khanin ja Rabbanin syyllistyneen vakaviin rikoksiin. Niin kauan kuin he ovat vallassa, puhe vapaista vaaleista, uuden perustuslain laatimisesta sekä poliisin ja armeijan muodostamisesta on vain fanaattisten fundamentalistien vallan laillistamista, sanoi Mateen.

Talebanien kauden päättymisen jälkeen naiset ovat vähitellen saaneet takaisin osan oikeuksistaan ja palanneet töihin, kouluihin ja julkiseen elämään. Mutta monia rajoituksia on yhä jäljellä. Maanantai oli sekä vuoden 1978 kommunistisen vallankaappauksen että vuoden 1992 Rabbanin johtamien mujahedien tekemän Kabulin-valtauksen vuosipäivä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.