Afganistanin hallinnosta sopu

Afganistanin poliittisesta tulevaisuudesta neuvotelleet ryhmittymät allekirjoittivat tänään sopimuksen maan väliaikaishallinnosta. Sopimus allekirjoitettiin Petersbergin linnassa Bonnin lähellä. Paikalla olivat myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja ulkoministeri Joschka Fischer.

Sopimus saatiin aikaan yhdeksän päivän uuvuttavien neuvottelujen jälkeen. Neuvotteluja veti YK:n Afganistanin-erityislähettiläs, Algerian entinen ulkoministeri Lakhdar Brahimi.

-Maailman silmät kohdistuvat nyt teihin. Teillä on valtava vastuu. Kansainvälinen yhteisö tuntee valtavasti toivoa siitä, että täällä Bonnissa on päästy sopimukseen, Brahimi sanoi.

-Teidän on toimittava sitoumuksienne mukaisesti. Teidän on edistettävä kansallista yhtenäisyyttä, suojeltava ihmisoikeuksia ja parannettava suhteita naapureihinne, jatkoi Brahimi, jonka tummat silmänalukset kielivät pitkästä valvomisesta.

Brahimin viimeinen ponnistus oli sukkuloiminen yötä myöten eri valtuuskuntien välillä, jotta yhteensä 150 ehdokkaasta kyettiin poimimaan väliaikaishallitukseen 30 sellaista, jotka kaikki voivat hyväksyä.

Pohjoinen liitto saa avainministerit

Pohjoinen liitto saa sopimuksen mukaan puolen vuoden väliaikaishallitukseen kolme avainpaikkaa: ulko-, sisä- ja puolustusministerin tehtävät. Hallitukseen tulee kaksi naista. Hallitus aloittaa toimintansa 22. joulukuuta.

Väliaikaisen hallituksen johtajaksi valittiin pataanien heimopäällikkö Hamid Karzai. Heimovanhimpien suuri kokous Loya Jirga valitsee laajapohjaisen hallituksen, jonka on määrä toimia puolitoista vuotta. YK toivoo, että demokraattiset vaalit päästään järjestämään kahden vuoden kuluessa.

Sopimuksessa annetaan entiselle kuninkaalle Mohammed Zahir Shahille vertauskuvallinen rooli: hänestä tulee Loya Jirgan puheenjohtaja. Aluksi palautetaan voimaan vuoden 1964 perustuslaki. Siinä islam todetaan Afganistanin uskonnoksi. Uuden perustuslain laatiminen aloitetaan. Lisäksi sopimuksessa todetaan, että Bonnin kokoukseen osallistuneet neljä ryhmää pyytävät YK:n rauhanturvajoukkoja avustamaan Kabulin ja muiden alueiden järjestyksen ylläpitämisessä kunnes Afganistan saa perustetuksi uudet turvallisuus- ja asevoimat. Kun YK-joukot on sijoitettu, niin ryhmät vetävät omat joukkonsa pois.

Kansainvälisten joukkojen koosta ja kokoonpanosta päättävät afganistanilaiset. Väliaikainen hallitus ottaa YK:ssa Afganistanin paikan, joka tähän asti on ollut presidentti Burhanuddin Rabbanilla. Hän luopui lopulta nimellisestä valtionpäämiehen asemastaan.

"Hyvä alku"

Pohjoisen liiton pääneuvottelija Yunus Qanuni luonnehti sopimusta hyväksi ensimmäiseksi askeleeksi.

-Olemme tänään päättäneet sotilaallisen vaiheen ja aloittaneet poliittisen prosessin, hän sanoi. Terrorisminvastaisen liittouman jäsenet Britannia, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat ottivat sopimuksen tyytyväisiä vastaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kiitti Ankarassa sekä afganistanilaisneuvottelijoita että Saksan hallitusta.

EU:n ulkosuhteiden komissaari Chris Patten luonnehti sopimusta tärkeäksi ensimmäiseksi askeleeksi Afganistanin saamiseksi jaloilleen. YK:n Afganistanin-erityislähettiläs Lakhdar Brahimi sanoi, ettei sopimus ole täydellinen ja että siitä neuvotelleet henkilöt eivät täysin edusta Afganistanin kansaa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat