Mainos

Afganistanin ex-kuningas toivoo demokratiaa

Afganistanin entinen kuningas Mohammed Zahir Shah toivoo, että hänen paluunsa kotiin toisi demokratian ja yhtenäisyyden Afganistaniin. Zahir Shah puhui BBC:n Newsnight -ohjelmassa myöhään eilen. Zahir Shah on elänyt maanpaossa 28 vuotta.

-Ensimmäinen asia, joka minun täytyy mielestäni tehdä, on tuoda rauhaa ja lohdutusta maani ihmisille. Minulle on tärkeää, että yritän tuoda kestävää yhtenäisyyttä Afganistanin heimojen välille. Mutta se mitä toivon nyt ja tulevaisuudessa on demokratia, Zahir sanoi.

Zahir Shah kertoi elämänsä olleen viime vuosina taistelua demokratian palauttamiseksi Afganistaniin. Iältään 87-vuotias Zahir Shah sanoi, että ei aio pyri saamaan kuninkaallista asemaansa takaisin. Hän antaa Afganistanin ihmisten päättää, tehdäänkö hänestä vielä kerran kuningas. Zahir Shah palaa Afganistaniin maaliskuun 21. päivänä, jolloin vietetään Newrozia, afgaanien uuden vuoden juhlaa.

Newroz ajoittuu kevään alkamiseen Afganistanissa. Zahir Shah on asunut Roomassa vuodesta 1973 lähtien. Tätä ennen hän johti Afganistania 40 vuoden ajan, kunnes hänen valtakautensa päättyi vallankaappaukseen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.