Mainos

Afganistanin ex-kuningas: Myös Taleban voi olla mukana uudessa hallinnossa

Afganistanin entisen kuninkaan Mohammad Zahir Shahin mukaan myös Taleban-liike voi olla edustettuna Afganistaniin kaavaillussa laajapohjaisessa hallituksessa.

Zahir Shah kävi hedelmällisiksi luonnehdittuja neuvotteluja tänään Roomassa Afganistanin opposition edustajien ja Yhdysvaltain kongressin valtuuskunnan kanssa.

-Hän jätti oven avoimeksi sille, että jossain vaiheessa myös Taleban, jos sillä on oma panoksensa annettavana, voisi kuulua kokoomahallitukseen, kertoi amerikkalaisvaltuuskuntaa johtava republikaani Curt Weldon.

Kuningas sanoi myös olevansa Yhdysvaltain puolella terrorismin vastaisessa taistelussa. Hän sanoi myös tukevansa Yhdysvaltain johtamia "vapausjoukkoja, jotka kukistaisivat talebanit".

Zahir Shah ei usko, että pelkästään erilaisista pienistä kansoista koostuva pohjoinen liittouma voisi muodostaa toimintakykyisen hallituksen Afganistaniin.

-Meidän täytyy luoda laaja liittouma, joka koostuu kaikista organisoiduista puolueista voimakkaan ja asialle omistautuneen liikkeen muovaamiseksi, sanoi Zahir Shah.

Pohjoisen liittouman ulkoministeri Abdullah Abdullah sanoi opposition olevan valmis neuvottelemaan kaikkien afganistanilaisten ryhmittymien kanssa, ei pelkästään kuninkaan kanssa.

Väliaikainen hallinto

Yhdysvallat tukee opposition pyrkimystä rakentaa laaja koalitio suositun 86-vuotiaan ex-kuninkaan ympärille.

Tarkoituksena on luoda väliaikainen hallinto, joka hallinnoisi talebanien kukistumisen jälkeistä Afganistania siihen saakka kunnes demokraattiset vaalit on pidetty. Zahir Shah puhui noin kahden vuoden pituisesta väliaikaishallinnosta.

Zahir Shah on myös kehottanut vanhimpien neuvostoa eli Loya Jirgaa yhdistämään heimoja kansallisen yhtenäisyyden nimissä. Jotta Loya Jirgalla olisi todellinen kyky puuttua asioihin, sillä tulisi olla pohjoisen liittouman tuki puolellaan.

Zahir Shah on tavannut viime päivinä useita oppositioryhmien johtajia Rooman asunnollaan päämääränään yhdistää Taleban-hallintoa vastaan taistelevia oppositioryhmiä, joiden hallussa on noin kymmenen prosenttia Afganistanista.

Tapaamisessa oli läsnä myös edesmenneen pohjoisen liittouman sotilaallisen johtajan Ahmad Shah Masoodin veli.

Yhdysvallat valmis auttamaan

Yhdysvaltain kongressin valtuuskunnan mukaan Yhdysvallat on valmis auttamaan Afganistania jälleenrakentamisessa, jos oppositiojoukot toimisivat yhdessä Yhdysvaltain kanssa talebanien tuhoamiseksi ja Osama bin Ladenin kiinni ottamiseksi.

Valtuuskunnan mukaan Yhdysvallat ei auttanut afganistanilaisia tarpeeksi, kun neuvostojoukot vetäytyivät maasta vuonna 1979.

-Jätimme heidät oman onnensa nojaan. Jätimme heidät kärsimään ja mitä tapahtuikaan? Ensin tuli Taleban ja sen jälkeen bin Laden, sanoi valtuuskunnan jäsen Dana Rohrabacher.

Zahir Shah korosti humanitaarisen avun merkitystä Afganistanille erityisesti nyt kun talvi on tulossa.

Entinen kuningas on ilmaissut halunsa palata kotimaahansa. Talebanin johtaja Mohammed Omar on kuitenkin sanonut, ettei entinen kuningas voi palata Afganistaniin terveydellisen tilansa vuoksi.

Yhdysvaltain 11-henkinen valtuuskunta oli aiemmin tällä viikolla keskustellut terrorismin vastaisista toimista myös venäläisviranomaisten kanssa Moskovassa.

Zahir Shahin aikana Afganistanista tuli perustuslaillinen kuningasvalta. Kukistettu ex-kuningas on asunut maanpaossa Roomassa vuodesta 1973 saakka, jolloin maasta tuli tasavalta.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.