Mainos

Afganistanilaiset äänestivät parlamenttivaaleissa vuosikymmenien tauon jälkeen

Afganistanilaiset äänestivät vaaleissa edustajat 249-paikkaiseen kansalliskokouksen alahuoneeseen sekä yli 400 edustajaa maakuntaneuvostoihin.

Miljoonat afganistanilaiset äänestivät tänään ensimmäisissä parlamenttivaaleissa yli 30 vuoteen. Hitaan alun jälkeen äänestyspaikoille tulvi innostuneita ihmisiä, vaikka maata aiemmin hallinneet talebanit uhkasivat estää ihmisiä osallistumasta historiallisiin vaaleihin.

Tiukoista turvatoimista huolimatta väkivaltaisuudet varjostivat vaalipäivää. Kaikkiaan kahdeksan ihmistä sai yhteenotoissa surmansa. Heidän joukossaan oli ensimmäinen Afganistanissa kuollut ranskalaissotilas sekä afganistanilaisia poliiseja ja Taleban-taistelijoita. Kabulin ulkopuolella sijaitsevaan YK:n varastoon tehtiin raketti-isku, jolloin yksi YK:n henkilökuntaan kuuluva haavoittui. Talebanien edustaja kertoi liikkeen tehneen 39 iskua, myös raketti-iskun YK:n varastoon.

Vaalilautakuntaa johtava Peter Erben kertoi äänestyksen loputtua, että useimmilla alueilla oli kuitenkin ollut rauhallista. Hän sanoi myös uskovansa, että äänestysvilkkaus nousisi korkeaksi. Riippumattomat vaalitarkkailijat arvioivat kuitenkin, että uurnilla kävi vähemmän väkeä kuin presidentinvaaleissa.

- Äänestys alkoi hitaasti, mutta vauhti kiihtyi aamun jälkeen koko maassa, Erben totesi.

Afganistanilaiset valitsivat edustajat 249-paikkaiseen kansalliskokouksen alahuoneeseen, wolesi jirgaan, ja 420 edustajaa maakuntaneuvostoihin. Äänestäjiksi oli rekisteröitynyt yli 12 miljoonaa ihmistä.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai sanoi äänestämässä käydessään, että Afganistan on jättämässä taakseen "sodan, ulkomaiden sekaantumisen maan asioihin ja kurjuuden".

- Olemme tekemässä historiaa, hän korosti.

Äänestys päättyi virallisesti iltapäivällä Suomen aikaa, mutta kaikille jonoissa odottaville luvattiin kuitenkin pääsy äänestämään. Äänestystä hidastivat sanomalehden sivun kokoiset vaaliliput, joihin oli mahdutettava kaikki 5800 ehdokasta. Monet afganistanilaiset eivät osaa lukea, joten vaalilipuissa oli esimerkiksi ehdokkaiden valokuvia.

Alustavia tuloksia vaaleista odotetaan 10. lokakuuta ja lopullisia tuloksia vasta 22. lokakuuta.

(MTV3-Reuters-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.