Mainos

Afganistaniin kaivataan humanitaarista apua

Afganistanilaisnaisten ahdinko ääri-islamilaisen taliban-liikkeen puristuksessa ei hellitä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin juuri julkistetun raportin mukaan kymmenet tuhannet naiset ovat edelleen vankeina kodeissaan vailla työ- tai opiskelumahdollisuuksia. Suomessa vieraileva taliban-liikkeen edustaja piti länsimaisia käsityksiä naisten kohtelusta väärinä.

Lännessä kammotun ääriuskonnollisen taliban-liikkeen edustaja kävi tänään Suomessa hakemassa humanitaarista apua sotien kurjistamille afganistanilaisille. Ja hyväksyntää talibanin toimille, joilla on tähän asti romutettu sekin vähä mikä neuvostosotilaiden jäljiltä jäi. YK-järjestön ja eduskunnan ihmisoikeusryhmän tilaisuudessa afgaaninaisten asema nousi keskustelun kärkeen.

Taliban-liikkeen edustaja Mohammad Jawaz Waziri sanoo, että asia ei ole niinkuin lännessä luullaan, naisia on terveydenhuollossa, sisäministeriössä, leipomo-projekteissa, ICRC-järjestön leskien avustushankkeessa. Talibanin edustajan mukaan myös kouluja käyvät sekä pojat että tytöt ja siihen suorastaan kannustetaan, kun nimikin "taliban" tarkoittaa opiskelijaa.

Epäilyt naisten lääkäripalvelujen puuttumisesta Mohammad Jawaz Waziri torjuu, naislääkäreitä työskentelee ympäri maata. Afganistanista jo 10 vuotta sitten paennut ihmisoikeusaktivisti Shafae Hamed on täysin toista mieltä niin naisten kuin miestenkin asemasta. - Tytöt eivät todellakaan saa opiskella ja pojistakin vain neljännes käy koulua. Satatuhatta lasta kerjää kaduilla - naiset ja lapset todella ovat kärsineet. Apua Afganistanissa tarvitaan vaikka länsimaissa on vaikea niellä sitä, että avun perille saaminen tapahtuu vain talibanin ehdoilla.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.