Mainos

Afganistaniin hallitussopu

Afganistanin tulevasta väliaikaishallinnosta on päästy sopuun. Saksassa, Bonnissa, viikon ajan käytyjä neuvotteluja ovat pitkittäneet nimityskiistat uuden hallituksen edustajista.

Bonnin kokousta on käyty jo viikko.

YK:n mukaan neuvottelujen osapuolet ovat julkaisseet omat ehdokkaansa Afganistanin väliaikaiseen hallitukseen, jonka tehtävänä on johtaa maata noin puolen vuoden ajan kunnes perinteinen kansalliskokous saadaan koolle. Kansalliskokous puolestaan valitsee uuden siirtymäkauden hallituksen, jonka tehtävänä on valmistella maalle uusi perustuslaki. Sopimuksen mukaan ensimmäinen varsinainen hallitus valittaisiin noin kahden vuoden kuluttua.

Hallitukseen pyrkivistä 29:stä ehdokkaasta keskustellaan vielä iltapäivällä ylimääräisessä kokouksessa.

Samalla neljä afgaaniryhmää suostui YK -joukkojen sijoittamiseen maahan. Joukot pitäisivät yllä turvallisuutta pääkaupungissa Kabulissa.
(MTV3-AFP)

Bonnissa ovat olleet läsnä vain YK ja afgaanit, ulkomaailma ei ole ollut neuvottelupöydässä istunut, huomauttaa ulkoasiainneuvos Kimmo Pulkkinen ulkoministeriöstä.

- Muun muassa Pakistan on sitä mieltä, että neuvotteluissa on pataani-edustus ollut liian vähäinen, ja siinä voi olla uuden riidan siemen. Nähtäväksi jää myös suostuvatko alueelliset päälliköt, heimojen päälliköt ja muut vaikutusvaltaiset henkilöt nyt tehtyyn sopimukseen, ja onko heillä mahdollisesti lisävaatimuksia, Pulkkinen varoittaa liiasta optimismista.

- On tärkeä että Yhdysvallat ja muu maailma ei hylkää Afganistania, kuten tapahtui Neuvostoliiton miehityksen jälkeen.

(Huomenta Suomi 04.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.