Mainos

Afganistaniin aseriisuntaohjelma

Afganistanin presidentti Hamid Karzai vetoaa kansan tukeen, jotta paikallisten sotilaspäälliköiden yksityisarmeijat saadaan riisuttua aseista.

Afganistanissa on tarkoitus aloittaa tämän kuun lopulla paikallisten sotilaspäälliköiden yksityisarmeijoiden aseriisunta. Ensi vuoteen jatkuvan ohjelman tarkoituksena on Yhdysvaltain johtaman liittouman tuella riisua aseista 100 000 taistelijaa.

Presidentti Hamid Karzain hallinnon tiedotteen mukaan presidentti on hyväksynyt suunnitelman, joka tähtää keskushallinnon vaikutusvallan ulottamiseen maakuntiin.

Karzai on vedonnut kansan tukeen, jotta maan rauhan ja turvallisuuden kannalta ratkaiseva suunnitelma saataisiin toteutettua.

Ohjelma on tarkoitus aloittaa runsaan kahden viikon kuluttua pohjoisesta Kunduzin maakunnasta, missä aseriisunta koskisi tuhatta taistelijaa. Suunnitelman toimeenpano voi osoittautua vaikeaksi. Viime viikolla Junbish-uzbekkiryhmä otti yhteen Jamiat-tadzhikkiryhmän kanssa Mazar-i-Sharifin länsipuolella. Taisteluissa kuoli tai haavoittui 60 taistelijaa, ja yhteenottoa kuvattiin pahimmaksi sitten Taleban-hallinnon kaatumisen vuoden 2001 lopulla.

Ulkomaisia joukkoja tarvitaan vielä vuosia

Karzain mukaan Afganistan tarvitsee turvakseen ulkomaisia joukkoja vielä "useita vuosia". Maan vakautta uhkaavat hänen mukaansa edelleen sekä terroristit että maakuntia hallitsevien sotilaspäälliköiden keskinäiset yhteenotot.

-Kansainvälistä rauhanturvajoukkoa tulisi laajentaa molemmat uhat huomioiden. Haluaisin kovasti nähdä Isaf-joukkoja maakunnissa ja maaseudulla, missä tavallisilla afganistanilaisilla on vain vähän turvaa, hän sanoo.

Karzain tavoitteena on myös paikallisten sotilaspäälliköiden mahdollisimman pikainen aseriisunta. Naapurimaalta Pakistanilta hän toivoo yhteistyötä, jotta rajan yli operoivat terroristit saataisiin kuriin.

Karzai on kiitellyt sotilasliitto Naton suunnitelmaa Isaf-rauhanturvajoukkojen toimialueen laajentamisesta pääkaupungin ulkopuolelle. Tähän asti 5500-miehinen Isaf on toiminut vain Kabulissa.

Taleban-vankeja pakeni Afganistanissa


Turvallisuusviranomaisten mukaan noin 40 ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen jäsentä ja muuta vankia pakeni paennut vankilasta Afganistanin eteläosassa viime yönä. He pakenivat tunnelia pitkin.

Kandaharin turvallisuuspäällikön mukaan pakenijoiden joukossa oli joitakin tärkeitä Taleban-vankeja, muun muassa Mawlavi Obaidullahin veli. Obaidullah toimi Taleban-hallinnon puolustusministerinä, eikä häntä ole hallinnon kukistumisen jälkeen saatu kiinni.

Talebania on syytetty väkivaltaisuuksien kiihtymisestä Afganistanissa viime kuukausina. Yli 300 ihmistä on kuollut levottomuuksissa, näiden joukossa avustustyöntekijöitä, poliiseja sekä amerikkalaisia sotilaita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.