Mainos

Afganistaniin aselepo

Afganistanin Taleban-hallitus ja sitä vastaan taistelevat joukot ovat suostuneet aselepoon ja rauhanneuvotteluihin, kertoi Yhdysvaltain erityislähettiläs Bill Richardson tänään. Rauhanneuvottelut alkavat Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa 27. tätä kuuta.

Richardson palasi tänään Islamabadiin vuorokauden mittaiselta vierailulta Afganistaniin. Hän tapasi vierailun aikana Afganistania nykyisin johtavien Taleban-sissien edustajia sekä oppositiojohtajia. Opposition joukot pitävät hallussaan Pohjois-Afganistania. Tämä on toinen kerta kun puhdasoppiseen islamilaisuuteen pyrkivä Taleban ja oppositio ovat suostuneet rauhanneuvotteluihin sen jälkeen kun Talebanin joukot valtasivat pääkaupungin Kabulin syyskuussa 1996. Vuoden 1996 lopulla pidetyt rauhanneuvottelut kariutuivat nopeasti.

Richardson, maan YK-suurlähettiläs, on korkea-arvoisin amerikkalainen joka on vieraillut Afganistanissa lähes 20 vuoteen eli sen jälkeen kun silloinen ulkoministeri Henry Kissinger vieraili maassa.
-Uskon molempien osapuolien haluavan rauhaa, Richardson sanoi Islamabadissa tänään. Rauhanneuvottelujen aluksi kummankin osapuolen edustajat laativat listan uskonnollisista johtajista, joiden tehtävänä on sitten neuvotella rauhansopimuksen ehdot. Taleban-sissit pitävät nykyisin vallassaan kahta kolmasosaa Afganistanista ja oppositio kolmasosaa.

Richardson kertoi Taleban-johtajien luvanneen keskusteluissa hänen kanssaan, että hallitus lieventää naisiin kohdistuvia rajoituksia, joita on arvosteltu ankarasti länsimaissa. Maailman puhtaimman islamilaisvaltion luomiseen pyrkivä Taleban-hallitus kielsi valtaannousunsa jälkeen naisilta mm. työssäkäynnin ja opiskelun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.