Mainos

Afganistaniin 50 uutta suomalaissotilasta

Suomi on lähettää Afganistaniin runsaat 50 sotilasta nykyisten 121 lisäksi. Asiasta päättivät tänään Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta sekä presidentti Tarja Halonen.

- Julkisuudessa olleet luvut ovat se mahdollisuus tai liikkumavara, mikä meille annetaan. Näkökulma, jolla Afganistania mennään katsomaan, on mahdollisimman yhteisen kannan muodostaminen. kansainvälisen yhteisön kanssa. Toiseksi on tämä siviilipuoli ja kolmanneksi turvallisuuden lisääminen, luonnehtii Halonen.

Halosen mukaan Utva on erikseen kiinnittänyt huomiota siihen, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta voidaan jo tässä vaiheessa informoida. Selontekoa aletaan valmistella Lontoon-kokouksen jälkeen.

"Annamme parhaan osaamisemme"

- Me annamme parhaan mahdollisen koulutuksen ja parhaat mahdolliset resurssit. Se on tavattoman kallista. Meidän pitää miettiä, mikä on se meidän paras osaaminen, mitä me voimme antaa kansainväliselle yhteisölle. Tähän asti on näyttänyt siltä, että nimenomaan tällaisen sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan yhdistäminen on parasta, Halonen sanoo.

Rauhanturvaajien kokonaismäärä on ensi vuonna enintään 195. Lisäys on väliaikainen. Hallitus käsittelee Suomen osallistumista kriisinhallintaan uudelleen ensi vuoden loppupuolella.

Kokouksessa todettiin myös, että Suomi pyrkii suuntaamaan pohjoisiin maakuntiin aiempaa suuremman osuuden kehitysyhteistyörahoituksestaan. Myös Suomen osallistumista EU:n poliisioperaatioon lisätään, ja näitä resursseja pyritään osaltaan kohdentamaan Pohjois-Afganistaniin.

"Operaation aikataulua mahdoton ennustaa"

Halonen sanoi uskovansa, että operaatio Afganistanissakin päättyy joskus, mutta aikataulua on vaikea määritellä etukäteen.

- Toivon, että sieltä päästään pois demokratisoitumis- ja rauhoittumisprosessin myötä. Enpä usko, että kukaan osaa kertoa tarkkaa aikataulua. Eri maat ovat asettaneet eri aikatauluja, josta USA kaikkein selvimmin. Minun mielestäni on hyvä olla realistinen ja katsoa tämä asia niin, että ensin mennään Lontooseen ja katsotaan, millainen on kansainvälisen yhteisön yhteinen kuva asiasta, Halonen kommentoi.

Utvan kokouksessa käsiteltiin myös Suomen osallistumista suunniteltuun EU:n operaatioon Somalian turvallisuusjoukkojen kouluttamiseksi. Suomi valmistautuu osallistumaan operaatioon lähettämällä yksittäisiä sotilaskouluttajia koulutustehtäviin. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin Haitin tilanteesta ja Suomen toiminnasta maanjäristyksen jälkihoidossa.

Lue myös:

Katso Raimo Pitkäsen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.