Mainos

Afganistan voi kaataa Merkelin

Viime perjantain kohtalokas ilmaisku Afganistanissa voi tärvellä Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä kohtuullisen varmalta näyttävän vaalivoiton. Erityisesti äärivasemmisto hyötyy, jos viime viikon Nato-iskussa kuoli siviileitä niin paljon kuin väitetään.

Liittokansleri Merkel joutui tänään Berliinin liittopäivillä ottamaan kantaa iskuun, joka on herättänyt kitkerää kitkerää arvostelua sekä Saksassa että sen liittolaismaissa.

Merkel korosti, että iskun taustat ja seuraukset selvitetään pohjiaan myöten. Hänen mukaansa ”jokainen loukkaantunut tai menehtynyt siviili tai sotilas on liikaa”.

Samaan hengenvetoon Merkel kuitenkin tähdensi, ettei hän voi hyväksyä sitä, että saksalaisjoukkojen ja heidän komentajansa toimet tuomitaan ennen kuin selvitykset perjantain iskusta on saatu valmiiksi.

Muiden muassa Isaf-joukkojen amerikkalaiskomentaja Stanley McChrystal on arvostellut saksalaisten aloitteesta tehtyä iskua talebanien kaappaamia tankkiautoja vastaan. Saksan puolustusministeriö väittää edelleen, että iskussa kuoli 56 ihmistä ja kaikki olivat talebaneja. Afganistanilaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan iskussa olisi menehtynyt jopa 70 siviiliä. Myös USA:ssa on puhuttu 125:stä uhrista.

Vasemmistopuolue Die Linke ja sen puheenjohtaja Oskar Lafontaine vaativat, että Saksa vetäytyy Afganistanista mahdollisimman pian, koska operaatio vaatii liikaa uhreja eikä se palvele Saksan turvallisuutta. Lafontainen puolue voi nimenomaan Afganistan-kiistan ansiosta nousta vaalien jälkeisten hallitusneuvottelujen ratkaisijaksi.

Saksalaiset valitsevat uudet liittopäiväedustajat 27. syyskuuta.

Entinen liittokansleri Gerhard Schöder käänsi vuonna 2002 lähes varmalta näyttäneen vaalitappion niukaksi voitoksi vastustamalla jyrkästi Saksan osallistumista Irakin sotaan.

Merkelin sosiaalidemokraattinen haastaja, ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier tukee virkansa puolesta Afganistan-operaatiota. Monien vetäytymistä vaativien demariäänestäjien uskotaan antavan vaaleissa äänensä Lafontainen johtamalle vasemmistolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.