Mainos

Afganistan penää Pakistanilta yhteistyötä terrorismia vastaan

Afganistan on väittänyt Pakistanin katsoneen terroritoimintaa maiden rajalla sormiensa läpi pitääkseen Afganistanin nykyhallinnon heikkona.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on hakenut Pakistanista tukea maita runtelevien terrori-iskujen lopettamiseksi.

- Al-Qaida ja talebanit ovat nujerrettavissa, jos teemme yhteistyötä, Karzai vetosi avauspuheenvuorossaan terrorisminvastaisessa heimokokouksessa Kabulissa.

- Tulevaisuutemme ja kohtalomme kietoutuvat yhteen, hän jatkoi.

Karzai ja Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ovat aiemmin syytelleet toisiaan levottomuuksista. Afgaanit ovat väittäneet Pakistanin katsoneen terroritoimintaa maiden rajalla sormiensa läpi pitääkseen Afganistanin nykyhallinnon heikkona.

Myös Yhdysvallat on arvostellut Musharrafia leväperäisyydestä ongelman hoidossa.

Pakistanin pääministeri Shaukat Aziz vakuutti kuitenkin tänään, että maa tuomitsee terroristien iskut täysin.

- (Taleban ja al-Qaida) eivät ole Pakistanin tai Afganistanin tulevaisuus. Meidän täytyy taistella näitä pimeyden voimia vastaan päättäväisesti ja määrätietoisesti, Aziz sanoi.

Afganistan ei suostu vanginvaihtokauppoihin

Karzai paheksui puheessaan eteläkorealaisten avustustyöntekijöiden sieppausta. Talebansissit sieppasivat 23 avustustyöntekijää kolme viikkoa sitten. Sen jälkeen kaksi miespuolista panttivankia on tapettu. Vangeista 18 on naisia.

- Se että ulkomaalaisia naisia siepataan Afganistanissa on maallemme suuri häpeä -- koskaan aiemmin Afganistanin historiassa kukaan ei ole siepannut naisia, presidentti sanoi.

Karzai toisti, ettei aio suostua sissien vaatimuksiin talebanvankien vapauttamisesta vastineeksi siepatuista eteläkorealaisista. Presidentti joutui ankaran arvostelun kohteeksi maaliskuussa, kun hän vapautti talebaneita pelastaakseen italialaisen toimittajan.

Kabulin kolmipäiväiseen tapaamiseen on kokoontunut satoja heimojohtajia levottomalta vuoristoseudulta Pakistanin ja Afganistanin rajalla.

Tiukkojen turvatoimien varjossa järjestettävän kokouksen uskottavuutta on nakertanut Pohjois- ja Etelä-Waziristanin heimojohtajien sekä Musharrafin poisjäänti. Musharraf perui osallistumisensa kokoukseen yllättäen eilen. Syytä poisjääntiin ei ilmoitettu.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.