Mainos

Afganistan-neuvotteluissa kiistaa hallitusnimityksistä

Saksassa koolla olevat Afganistanin poliittiset ryhmät jatkoivat tänään keskusteluja väliaikaisen hallituksen kokoonpanosta. Osapuolet ovat päässeet lähelle sopua varsinaisesta sopimustekstistä, mutta nimityskysymyksissä on edelleen erimielisyyttä. Neuvotteluissa on määrä valita väliaikaiseen hallitukseen 29 jäsentä, joiden tehtävänä on johtaa Afganistania noin puolen vuoden ajan kunnes perinteinen kansalliskokous Loya Jirga saadaan koolle.

Kansalliskokous puolestaan valitsee uuden siirtymäkauden hallituksen, jonka tehtävänä on valmistella maalle uusi perustuslaki. Sopimuksen mukaan ensimmäinen varsinainen hallitus valittaisiin noin kahden vuoden kuluttua.

Uutistoimisto AFP kertoi aamupäivällä pohjoisen liiton lähdettä siteeraten, että osapuolet olisivat valmiit allekirjoittamaan sopimuksen jo huomenna. Lähteen mukaan Afganistanin entisen kuninkaan ryhmittymän edustaja olisi tulevan väliaikaishallituksen johdossa seuraavan puolen vuoden ajan.
Muut lähteet kuitenkin kiistivät, että mitään päätöstä olisi vielä tehty ja sanoivat väliaikaisen hallituksen johtoon olevan tarjolla useita ehdokkaita. Näistä hienoinen ennakkosuosikki on Hamid Karzai, joka johtaa Kandaharin lähellä talebaneja vastaan taistelevia joukkoja. Muita eri lähteiden esiin nostamia nimiä ovat entisen kuninkaan neuvonantaja ja entinen oikeusministeri Abdul Sattar Sirat, entinen presidentti Sibghatullah Mujadadi, hengellinen pataanijohtaja Pir Sayed Ahmad Gailani sekä Saksassa asuva Abdul Saweed Hamid. Pohjoisen liiton johtaja Burhanuddin Rabbani ilmoitti tänään että liitolle käy kuka tahansa neljästä ensiksi mainitusta ehdokkaasta.

Loppua ei tiedossa

YK:n mukaan nimityksistä ei ole vielä tehty mitään virallista ehdotusta. Nimityskiistan pelätään venyttävän neuvotteluja vielä useilla päivillä, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan neuvottelut piti saada päätökseen viimeistään huomenna. Neuvottelujen jatkuminen on herättänyt kysymyksiä, sillä saksalainen yritys on varannut neuvottelupaikkana toimivan hotellin keskiviikosta alkaen eikä se ole suostunut perumaan varaustaan. Viime viikon tiistaina alkaneita neuvotteluja käydään Petersbergin loistohotellissa, joka on Saksan hallituksen entinen vierasmaja lähellä Bonnia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.