Mainos

Afganistan-neuvotteluissa eripuraa kansainvälisistä joukoista

Afganistanin tulevaisuutta käsittelevissä neuvotteluissa Bonnissa on tänään keskusteltu järjestyksen ja turvallisuuden palauttamisesta sotien runtelemaan maahan.

Neuvotteluihin osallistuva Pohjoinen liitto torjui ajatuksen kansainvälisten rauhanturvaajien lähettämisestä maahan. -Me pidämme parhaimpana, että turvallisuudesta huolehtivat afganistanilaiset joukot, joissa ovat mukana eri etniset ryhmät, sanoi pohjoisen liiton sisäministeri Yunis Qanuni.

Pohjois-Afganistanin tadzikki-, uzbekki- ja muita vähemmistöjä edustavan pohjoisen liiton Qanuni ei ollut järin huolissaan maan turvallisuudesta. -Ulkomaisia sotilaita ei tarvita. Afganistanin turvallisuustilanne on riittävä, hän sanoi. YK on omissa kaavailuissaan esittänyt kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettämistä Afganistaniin.

Neuvottelijat käsittelivät myös väliaikaisen hallituksen kokoonpanosta. YK:n välittäjä Francesc Vendrell sanoi osapuolten toistaiseksi keskustelleen Afganistanin entisen kuninkaan Muhammed Zahir Shahin mahdollisesta roolista uudessa hallinnossa. -Entistä kuningasta kunnioitetaan laajasti, ettenpä sanoisi yksimielisesti kansalaisten keskuudessa, Vendrell sanoi. Qanuni mukaan Zahir Shahilla voi olla keskeinen osa maan tulevassa hallinnossa vain, jos afganistanilaiset näin päättävät esimerkiksi heimoneuvoston eli loya jirgan istunnossa.

Bonnin neuvotteluihin osallistuu viitisenkymmentä afgaanijohtajaa ja heidän neuvonantajaansa.

(MTV3-STT-DPA-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.