Mainos

Afganistan-kritiikki kovenee Pohjoismaissa

Kansan valitsemat edustajat kannattavat edelleen Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa maiden osallistumista Afganistanin kriisinhallintatehtäviin.

Yleinen mielipide on kuitenkin kääntymässä kielteiseksi. Kansalaisten usko operaation onnistumiselle horjuu miestappioiden kasvaessa.

Tanskalaissotilaat ovat kaikista skandinaaveista Afganistanin vaarallisimmalla alueella Helmandin maakunnassa. Peräti 28 miestä on saanut surmansa.

Ruotsalaisia ja norjalaisia on pohjoisessa yhteensä vähän yli tuhat. Miestappioita heillä on alle kymmenen.

Mielialat kääntymässä myös Afganistanissa

Rauhanjärjestö Svenska Freds kannatti aikoinaan Ruotsin osallistumista Afganistanin operaatioon siviiliväestön turvallisuuden lisäämiseksi, mutta taistelujen kiihtyminen on pakottanut uudelleenarviointiin.

- Ikävä kyllä luulen, että ellei nyt varsin nopeasti saada käyntiin neuvotteluja rauhan aikaansaamiseksi, yhä useammat maat vetävät joukkonsa pois, toteaa rauhanjärjestö Svenska Fredsin pääsihteeri Ola Mattson.

Vaikka Ruotsin, Norjan ja Tanskan parlamenttien enemmistö on edelleen maiden Afganistan-operaatioiden takana, yleinen mielipide on kääntymässä - joukot halutaan vähitellen kotiin.

- Näyttää siltä kuin myös afganistanilaisten mielialat olisivat muuttumassa. Yhä useammat vastustavat läsnäoloamme, toteaa Mattson.

Paineet jonkinlaisen takarajan asettamiseksi skandinaavisten joukkojen läsnäololle Afganistanissa lisääntyvät. Mutta Ruotsin puolustusministeri on sitä mieltä, että tällaista takarajaa on älytön asettaa.

- Se olisi sama kuin sanoisimme talibaneille: kätkekää nyt aseenne ja sulautukaa siviiliväestöön muutamaksi vuodeksi, sen jälkeen häivymme ja saatte tehdä mitä haluatte, toteaa Sten Tolgfors Ruotsin puolustusministeriöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.